2010. december 18., szombat

Gondolatébresztő 19. I.Az Élet Virága 2. Agykontroll 3. NLP tréning 4. Prána és reiki gyógyítás 5.TM technológia hatásai.6.Dr. Budai László Károly: Germán Gyógytudomány videók



Blog szerkesztője: Szabadi Tibor Gyula (Facebookon is.)


Az EU előírásainak megfelelően tájékoztatom a t. idelátogatókat, hogy adatokat nem gyűjtök, cookikat én önállóan nem használok, ha ilyennel itt találkoznak, azt a blogger tette ide, mert énnekem a cookikra sincs semmi szükségem a nemlétező adatgyűjtéseimhez. A blogom kizárólag egy hitrendszert közvetít, amely az enyém. Aki nem ért egyet az én hitrendszeremmel, amit itt publikálok, az kérem, ne olvassa. Köszönöm, hogy vette a fáradtságot, és beleolvasott. Szabadi Tibor Gyula.

4 saját blog:


1.  Tibor gondolatébresztői - Téma: Ezotéria, és MLM.( http://tibor7.blogspot.com )  Nyelv: magyar
2.  Kérlek, segíts - Téma: Ezotéria a Facebookon ( http://tibor8.blogspot.hu )Nyelv: magyar
3. Lelki ok, testi tünet -Téma: Egészség, Ezotéria, Gyógyítás zenével ( http://tibor4.blogspot.hu )Nyelv: magyar
4. Tibor's provoking trouth   ( http://tibor7-english.blogspot.com/ ) Téma:Ezotéria, MLM Nyelv: english



A Facebookon: Tibor Gyula Szabadi, és "Ébredezők" ezoterikus csoport (rengeteg tanulságos megosztással.) Ha ismerősnek jelölsz engemet a Facebookon, vagy jelentkezel a csoportba, be tudlak tenni. Régebben könyvek és CD-k alapján szerkesztettem a blogokat, most pedig ezen írások alapján. Sok ismerősöm ezúton mintegy társszerzőjévé vált, és válik ezeknek a blogoknak. Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni mindenkinek, akinek az írásait átvettem. ♥

http://www.youtube.com/watch?v=sjcaq-XvbH0&feature=related



Tartalom:
Előszó
1.Az élet virágának ősi titka. (A tizenkettedik bolygó;Drunvalo Melchizedek nyomán.)
2.Agykontroll
3.NLP tréning
4. Prána és reiki gyógyítás
5.TM technológia hatásai (Transzcendentális  Meditáció)
6. Dr. Budai László Károly: Germán Gyógytudomány videók:

7. .Ara Rauch- Spirituális illúziók:  http://ararauch.hu/index.php/tengely/spiritualis-illuziok?fbclid=IwAR2qVhOlJcY6yj72Pe-llW37TEmpCIJWB1vNjySmtopXh2m4WanMvD4vJXM


„Az Igazság keresőjének alázatosabbnak kell lenni a pornál. A világ lábbal tiporja a port, de az Igazság keresőjének olyannyira meg kell aláznia Önmagát, hogy még a por is eltiporhassa. Csak akkor, és nem korábban pillanthatja meg az igazságot.”   Gandhi.





Előszó
Kérlek, kattints az alábbi linkre! 

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/p480x480/420199_299328220124206_269691179754577_830112_110663805_n.jpg

Íme a rövid magyarázat:
Mindig a tudatalatti dönt emlékek alapján, melyek olyanok az időpályán, mint a sáros kocsiúton kigyúrt keréknyom. nagyon ritkán meghalljuk az isteni intuíciót, és még ritkábban szót is fogadunk neki. Nem tudatos, ezért nem tudod, hogy nem tudod!
Ennyit röviden a tudatalatti parancsok hatalmáról! aki még mindig azt hiszi, hogy bármely döntése tudatos volt, annak az a válaszom, hogy naiv tudatossága nem fogja fölülírni a kollektív tudatalattija hatalmát. Az NLP arról is szól, hogy az összes információ néhány milliomod része jut az elméhez.. ezért nem célszerű az EGO alapján annak döntésére bízni életünket, mert az EGO süket és vak. Sokkal jobb az isteni gondviselés és kegyelem az, amelyre hagyatkozhatunk. Isten mindig sokkal jobbat szán neked, mint amit valaha el tudnál képzelni magadnak. Ezzel nem azt mondom, hogy tátott szájjal várjuk a sült galambot, hanem hogy figyeljük, Isten mit súg nekünk. Egy idő után kifinomul a hallásunk és meghalljuk azt a cérnavékony hangot, amely Isten szerető simogatása. Csak ezt akartam Nektek mondani barátsággal és szeretettel.

1.Az élet virágának ősi titka. (A tizenkettedik bolygó; Drunvalo Melchizedek nyomán.)









 
http://www.youtube.com/watch?v=AL8kFU_QktU&feature=player_embedded#at=43

Első kötet
Előszó
 Csak egyetlen szellem létezik.
Hosszú idővel Sumer létezése előtt, még, mielőtt Egyiptom felépítette a Szakkarát, s még jóval az Indus - völgyi civilizáció kivirágzása előtt, a Szellem emberi testekben élt, egy magas szellemiségű kultúra táncában kiteljesedve. A Szfinx ismeri az igazságot. S mi sokkal többen vagyunk, mint gondolnánk. Csak elhomályosult az emlékezetünk.
 

Az Élet Virágát minden létező ismerte, és ismeri ma is. Minden létező ismeri, nem csak itt a Földön, hanem mindenhol másutt, minthogy az Élet Világa volt a teremtés mintája – a létesülés bejárata és kijárata egyben. A Szellem teremtett minket erre a képre. Ti is tudjátok, hogy ez igaz; ez az igaz; ez az igazság a testünkbe van írva, mindannyiunk testébe.
 

Valamikor a régmúlt időkben egy mérhetetlenül magas tudatszintről zuhantunk alá, s ezen elveszített szellemiség emlékei csak mostanában kezdenek fel – felbukkanni a felejtés homályából. Új, vagy ha úgy tetszik, régi tudatosságunk megszületése itt a Földön mindörökre megváltoztat majd minket, és visszavezet bennünket annak tudásához, hogy valójában csak egyetlen Szellem létezik.
 

A következőkben az ezen a valóságon keresztül tett utazásomról szólok, s arról, miként szereztem tudást a Nagy Szellemről, valamint azokról a kötelékekről, amelyek mindannyiunkat összefűznek minden létezővel. Minden ember tekintetetében a Nagy Szellemet látom, és tudom, hogy ő bennünk lakozik. Mindazt a tudást, amit most megosztani készülök veled, voltaképpen már lényed legmélyebb lényében hordod. Első olvasásra talán úgy tűnhet, hogy olyasmiről beszélek, amivel még soha nem találkoztál, de ez biztosan nem így van. Ősi ismeretekről szólok ugyanis. Képesek vagyunk emlékezni olyan dolgokra, amelyek mélyen a bensőnkben léteznek, s remélem, hogy ez a könyv felszínre hozza majd ezeket a dolgokat, és képes leszel emlékezeted fényébe  idézni azt, hogy ki is vagy valójában, mi hozott téged ide, és hogy mi az az ok, amiért a Földre születtél.
 

Imádkozom azért, hogy ez a könyv, áldássá váljék életedben, és hogy új tudáshoz juttasson magadról, valamint arról, ami már nagyon, de nagyon régi. Köszönöm, hogy csatlakozol hozzám ezen az utazáson. mély, bensőséges szeretetet érzek irántad, mivel igazából mi már régi barátok vagyunk. Egyek vagyunk.     
                                                                                                                     Drunvalo.




 Egykor az Univerzum minden létezője ismerte a tikot, miszerint az élet virágában rejlik a teremtés lényege. Ez a gyönyörű geometrikus elgondolás egyaránt igaz, úgy az élet belső – mikrokozmikus rendszerére, mind a külső, végtelen elrendezés fizikai megnyilvánulásaira.


Az emberiség valamikor egy nagyon kifinomult műveltség és tudatosság szintjéről hullott alá a sötétség kilátástalanságába és szinte teljesen elfelejtette az Élet Virágának ősi titkát, mely a létezésnek, a szakrális geometriában fennmaradt kulcsa. Négyezer évnél is régebbi sírok, templomok, piramisok, és sziklába vájt vésetek sugározzák ma is felénk rejtett üzenetüket, hogy az Élet Virágában rejtező teremtő elv megtalálható a létezés minden részletében.

Most, hogy az emberi szellem fölébredt végtelennek tűnő téli szendergéséből, elménk föleszmél tévképzeteiből, s értelmünket beragyogja ismét a spirituális tudatosság arany fénye. E fény előbb – utóbb az észlelés új ablakát tárja szélesre az emberiség előtt. Legyen e könyv egy ilyen spirituális ablak minden látni vágyónak!

Drunvalo Melchizedek a kötet tárgykörében számos előadást és tanfolyamot tartott eddig, mára azonban szükségessé vált a téma magyarázatokkal, illusztrációkkal kiegészített bemutatása könyv alakjában is.
 Az első kötet annak kérdéskörét tárja fel, hogy honnan jöttünk, hová tartunk, miért pont ily módon és ilyen irányban fejlődött a világunk, hogyan befolyásolják a teremtésben jelenlevő finom – fizikai energiák tudatosságunkat segítve, azt a szépségtől és igazságtól áthatottan virágba borulni.

A szakrális geometriai formák saját létezésünk szent alakzatai, eleven pontok egy isteni egyenesen. Már képesek vagyunk arra, hogy kövessük ezt az alakzatot, a láthatatlan atomban, és a végtelen csillagok között, s közben minden lépésünknél saját magunkra bukkantunk. A könyvben közölt információ egységes utat tár fel, azonban a vonalak és alakzatok között nem annyira a logika, sokkal inkább az intuitív megértés találékonysága kalauzol. Íme, néhány jellemző felvetés a könyv gondolat rendszeréből:

-ŐSI MÚLTUNKRA EMLÉKEZVE                       
  Hogyan hatott világunkra Atlantisz elsüllyedése?

-FÖLTÁRUL A VIRÁG TITKA
 Szakrális geometria, az Élet Magja, a tetraéder csillag, a hullámforma univerzum. Földünk pólusainak változásai.

-A SÖTÉT OLDAL:- SAJÁT JELENÜNK ÉS MÚLTUNK
 Veszélyeztetett világunk, a jégkorszak, a Világ története.


-MIKOR SZENVEDETT TÖRÉST EMBERI FEJLŐDÉSÜNK, ÉS A KRISZTUS – HÁLÓ KELETKEZÉSÉNEK IDEJE
Miként emelték magasabb szintre a Lemúriaiak az emberi tudatosságot. A Marsról érkezettek végzetes elhatározása. A Planetáris rács.


-AZ EGYIPTOMIAK SZEREPE AZ EMBERI TUDAT FEJLŐDÉSÉBEN
A halál, a feltámadás, és a mennybemenetel. A csodálatos Ekhnaton fáraó, és a teremtés története.


-FORMA ÉS SZERKEZET JELENTŐSÉGE          
A tórusz, a labirintus, az Élet Tojása, a Platóni mértani testek, az élő kristályok.


-AZ EMBERI TEST GEOMETRIÁJA     

Leonardo Da Vinci kánonja, a szabadkőműves ábrák misztériuma, az aranymetszés, spirálok, a Fibonacci számsor, a szent Pí hányados.

Második kötet

Az Élet Virágának második kötetében további mélységekben tárul fel minden fizikai forma elsődleges geometriai alapja, az Élet Virága szakrális geometriája. e gyönyörű mennyei rajzolatban benne foglaltatnak az emberi test arányai, az elérhető emberi tudatsíkok finom részletei, a csillagok, bolygók, holdak mérete és a közöttük lévő távolság. Drunvalo Melchizedek részletes és összetett geometriai magyarázatokon keresztül tárja elénk, hogy a látszólag egyszerű Élet Virága motívum miként tartalmazza egész háromdimenziós létezésünk eredetét.

A piramisoktól és az egyiptomi rejtjelektől kezdve egészen az Indigó gyermekekig Drunvalo bemutatja a Valóság szentgeometriai alapjait, és azokat a finom fizikai energiákat, melyek világunkat alkotják. Keresztülvezet bennünket egy, Ég által inspirált labirintuson, amely tudományból, történelemből, logikából, és a látszólagos véletlenekből áll, az úton, amelyen haladva visszaemlékezünk arra, hogy honnan jöttünk, és felismerjük a csodát, kik is vagyunk valójában.

Végezetül, most először nyomtatásban Drunvalo megosztja velünk a Mer – Ka – Ba meditáció irányvonalait, lépésről lépésre bemutatva az emberi energia mezejének újrateremtéséhez szükséges technikákat, ami a felemelkedés, és a következő tudatsík, vagy szellemi dimenzió – beli világ kapujának kulcsa. Amennyiben a szeretettől, és a megtisztulás vágyától vezérelve végezzük, ez az ősi prána – légzés technika egy hihetetlen lehetőségeket ígérő világot nyit meg számunkra. E gyakorlatsor képessé tesz bennünket önmagunk és mások gyógyítására, sőt, sebesült bolygónk helyzetének javítására.

A tudásszerzés valójában a spirituális emlékezet kibontakoztatása, ezért önmagunk tovatűnő képmását fedezhetjük fel a következő témákban:
-Leonardo Da Vinci tudása az Élet Virágáról. A négyzetek és körök jelentősége az emberi tudatosságban. A nagy piramis termeinek felfedezése.
-Egyiptomi beavatás. A feltámadás misztériuma. Interdimenzionális fogantatás. Ősi misztérium iskolák. egyiptomi tantra. Szexuális energiák és orgazmus.
-A Mer – Ka – Ba meditáció. Csakrák, és az ember energia rendszere. Energiamezők a test körül. A Mer – Ka – Ba meditáció 17 lélegzetvétele. Az emberi fénytest szakrális geometriája.
-A Mer – Ka – Ba használata. A szidhik, avagy a pszichikus erők. A Mer – Ka – Beprogramozása. Pránával történő gyógyítás. Véletlen egybeesések. Gondolat és megnyilatkozás. Helyszíni Mer – Ka – Ba létrehozása.
-Kapcsolatfelvétel az önvaló különböző szintjeivel. Föld – anya és a belső gyermek. Együttműködés és élet a Fensőbb Énnel. Kapcsolatban mindennel és mindenkivel. A Hét Angyal tanításai.
-Két kozmikus kísérlet. Lucifer kísérlete,és a dualitás megteremtése. Az 1972 – es szíriuszi kisérlet és a Krisztus Tudat Háló újjáépítése.
-Mit várhatunk a közelgő dimenzióugrástól? Felkészülés, túlélés a negyedik dimenzióban. Az új kor gyermekei.

Drunvalo Melchizedek saját átélésein alapuló írásai, az áttörés enciklopédiái az emberi megismerés végtelen kalandjában. A kaliforniai Berkeley Egyetemen tanult fizikát, és művészettörténetet, bár saját érzései szerint meghatározó ismereteit tanulmányainak befejezése után szerezte. Huszonöt éven át tanulmányozta hetven oktató segítségével az elérhető összes hit és vallási rendszert, remélve egy átfogóbb tudás elérését, a kölcsönös megértés és együttérzés szellemében. Nem csupán elméjével összpontosított minderre, de szívével is. Közvetlensége, minden létező feltétel nélküli szeretete, azonnali elfogadást és bizalmat ébresztett mindenhol, mindenkivel, akivel csak munkája során találkozott.

Napjainkra elhozta gyönyörű és igaz látomását a világ számára az Élet Virága előadás sorozat és a Mer – Ka – Ba előadás sorozat és a mer – Ka – Ba meditáció formájában. E tanítás bejárta az emberi gondolkodás számtalan területét, elemzi az értelem bonyolult fejlődését, az ősi civilizációktól napjainkig. Tiszta látásmódot ajánl a világ tudati fejlődéséhez.

Ismerje meg ezt a kiterjedt látomást, amit Drunvaló mutat meg a világnak! fantasztikus történetek, misztériumok elevenednek meg, ahogy a szerző feltárja előttünk az Élet Virágának Ősi Titkát.

Az élet csodálatos – epilógus

Olyan világban élünk, amely csakis Isten tudatában létezik. Csak én, semmi más. A szakrális geometriát felhasználva, az élet Anya/Apa szelleme megteremtett egy fényvilágot számunkra, hogy játszhassunk benne, és hogy szeressük egymást. Isten gyermekei vagyunk. A Nagy Szellem mindannyiunkban kifejezi önmagát, és Ő messze fölülmúlja az emberiség hétköznapi élet – szintjét. olyan hatalmas lehetőséget hordozunk magunkban, hogyha a szótár összes jelzőjét egyetlen szóban tudnánk sűríteni, az sem tudná kifejezni azt a belső nagyságot, ami egy hétköznapi kisgyermek szemeiből sugárzik.

Mindenki választhat. Folytathatjuk életünket a megszokott emberi módon, ahol az élet egyetlen célja az, hogy anyagi javakkal kényelmet teremtsünk magunk köré, vagy erőszakkal uralkodjunk más emberi lények fölött. Vagy megérthetjük, hogy a külvilág nem olyasmi, amit birtokolni kell, hanem egy lehetőség arra, hogy kifejezzük boldogságunkat és szeretetünket. A külvilág és a belvilág egy és ugyanaz.

Szívjuk magunkba mélyen a tiszta élet – erő energiát ragyogó csakráinkon keresztül, és keltsük életre Mer – Ka – BA MEZŐINKET. Nyissuk meg szívünket félelem nélkül az ismeretlennek, és nézzünk egy gyermek ártatlanságával Isten szemébe minden emberben, akivel találkozunk. Mindez oly egyszerű. Szeretettel: Drunvalo


2. Agykontrol

A cikk forrása és eredeti helye: Művészeti és ezoterikus közösség
| Evia |
I. Bevezetés

network.hu
Az agykontroll, ha röviden akarjuk megfogalmazni, teremtés a képzelet erejével. Több ezer éve létezik, és használják az emberek ösztönösen vagy tudatosan. Korábban mágiának nevezték ezt a fajta "jobbagyféltekés" erőt, akik pedig sikeresen használták, boszorkányok voltak. Természetesen a boszorkányok és mágusok többféle, akár irányíthatatlan erőket is bevetettek céljuk eléréséhez, de mindennek az alapja mégis a hit és a tudatos képzelet volt.

A XX. század vége felé, amikor az embernek igényévé vált a racionális magyarázat ismeretlen jelenségekre, José Silva módszere éppen kapóra jött és rövid idő alatt igen nagy népszerűségre tett szert. 

A mágiával ellentétben ködös és misztikus erők helyett agyhullámokról beszélünk és fizikai tényként kezeljük intuíciós képességeinket. Ez megnyugtató, mert önmagunkat irányíthatjuk, és nem vagyunk kiszolgáltatva mindenféle spirituális lényeknek. Mindenki szabadon elsajátíthatja ezt a tudományt, nem kell kiválasztottnak lenni hozzá. Elég annyi, hogy a jobb agyféltekénket megdolgozzuk...

Azért ne szaladjunk ennyire előre. Vannak törvények és vannak követelmények. Ezek nélkül kicsúszhat az irányítás a kezünkből, és több kárt is okozhatunk, mint hasznot, vagy jobb esetben egyszerűen nem működik a tanult technikánk. A három legfontosabb törvény:

1. törvény
A legfontosabb: nincs fehér és fekete agykontroll. Egyféle agykontroll létezik, alapja a szeretet és őszinteség. "Az történjen, ami mindenki számára a legjobb" szoktuk mondani, mikor befejezzük a gyakorlatot. Ezt belénk sulykolták a Domján testvérek, és milyen jól tették! Az agykontrollban nincs helye rossz szándéknak vagy bosszúnak.

2. törvény
Soha, semmilyen körülmények között ne próbáljunk más szabad akaratába beleszólni, akkor sem, ha úgy gondoljuk, ezzel segítenénk a másik embernek. Ne programozzunk valakit akarata ellenére. Sajnos már többször találkoztam olyannal, hogy valaki a régi kedvesét programozza megállás nélkül, hogy térjen vissza hozzá. Nem teheti, mert ez a másik akarata ellen van. Az ilyen programozás nagyban hasonlít a szerelmi kötésre, amely morális szempontból elítélendő, és ezért nevezik fekete mágiának. Szerencsére ez nem is működik agykontrollban. A másik ember programozása helyett inkább nézzünk önmagunkba, hogy megtudjuk, mit kellene tenni azért, hogy visszahódíthassuk kedvesünket. S ha kiderül, hogy ez a kapcsolat már nem állítható helyre, akkor fogadjuk el a tényt, és programozzunk saját magunkon, hogy megtalálhassuk az igazit. 

3. törvény
Ezt a törvényt azért kell ismerni, mert ennek betartása nélkül nem, vagy hibásan működik az agykontroll. Külső énünk vágyait össze kell hangolni belsőnk akaratával. Nem hazudhatunk magunknak. Önmagunkat nem tudjuk megtéveszteni. Van egy olyan út, amit "karmikusan" elfogadtunk. Ez lehet kemény, tele megpróbáltatásokkal, mégis ezt választottuk. Az egónk nem mindig fogadja el belső akaratunkat, és ebből elég erős konfliktusok származhatnak. Nagyon jó példa erre a "meg akarom szerezni ezt a munkát, mert nagyon jól lehet vele keresni. Az, hogy író legyek csak egy gyerekes hóbort". Ezt a célt hiába programozod, ha belső éned azt mondja "Író vagyok. Ez a hivatásom, ebben tudom önmagamat megvalósítani". Mielőtt nekiugrasz a programozásnak, meg kell találnod a harmóniád külső és belső akaratod között, és megfogalmazni a célodat.


II. Lazíts!

Most, hogy már túl vagyunk az elméleten, ideje elkezdeni a tanulást. Az első feladat: gondolj valami nagyon szép dologra, képzeld magad egy csodás helyre. Ez ugye nem is olyan nehéz?

Ülj le egy lehetőleg támlás székre, helyezkedj el kényelmesen, lábaid ne legyenek keresztbe rakva, kezeid a térdeiden pihenjenek. Ne szóljon zene. Ruházatod ne legyen kényelmetlen vagy túl szoros. Hunyd le a szemedet és álmodozz egy ideig. Gondolj szép és vidám eseményekre. Érezd magadban a nyugalmat és a mosolyt. Ez néhány percig tart.


network.hu
Ezután képzeld magad kedvenc pihenőhelyedre. Az nem baj, ha még soha nem jártál azon a helyen, az sem baj, ha nem is létezik az a hely, a lényeg, hogy jól érezd ott magad. Ha ez a pihenőhely egy tengerpart, ahol a homokos partot a tenger hullámai mossák, képzeld azt, hogy ott sétálsz a homokban mezítláb, érezd talpad alatt a meleg homokot, halld a tenger hangját, lásd ahogy egy nagy hullám a bokádhoz csapódik, kicsit hideg a víz, de kellemes ebben a nagy melegben. Érzed a tenger illatát. Nézz körül, nézd a felhőket az égen, a távolban egy óriás szikla, vagy bármi más, amit szeretnél. Ez a vizualizálás.


network.hu
Ha szereted az erdőt, képzeld magad egy erdőbe, ahogy sétálsz a hűs árnyékban. Langyos szél fúj, a nap sugarai áttetszenek a fák koronái között. Menj közel az egyik fához. Nézd meg a törzs erezetét, tapintsd meg a kezeddel, szagold meg. Hallgasd az erdő hangjait. Madarak csiripelnek, zizegnek a falevelek, ahogy a szellő végigsimítja őket.

Ebben az állapotodban vigyázz arra, hogy ne ragadjanak el a külső gondolataid. Ne álmodozz, hanem aktívan képzeld el a környezetedet. Koncentrálj arra, amit elképzeltél.

Ha ez a gyakorlat nagyon jól megy, akkor tovább léphetünk. Ott ülsz a tengerparton a homokban, és a kezedbe veszel egy paradicsomot.


network.hu
A paradicsom egyszerű kinézetű növény, azért választottuk most ezt. "Vizualizáld", azaz jelenítsd meg magad előtt ezt a paradicsomot. Figyeld meg a színét, formáját, szagát. Tapogasd meg és figyeld. Minél pontosabban magad elé tudod képzelni, annál jobban végzed a gyakorlatot.

Ha ezzel készen vagy, végy mély lélegzetet egymás után háromszor, és utána nyisd ki a szemedet. Nyújtózz egy nagyot. Az első gyakorlat végére értünk.

Egy nap legalább háromszor végezd el a gyakorlatot, legalábbis a tanulóidőszakod alatt. Más tárgyakat is vizualizálhatsz, de legyenek egyszerűek. Nem az a feladat, hogy egyre bonyolultabb tárgyakat képzelj el, hanem, hogy minél többször végezd a gyakorlatot. A legelső gyakorlat után már több tárgyat is vizualizálj egymás után: paradicsom, sárgarépa, banán, alma, üvegpohár, toll, a fonott kosarad stb.

Ha már ügyes vagy, a tárgyakkal műveleteket is végezhetsz: vágd ketté a paradicsomot, szedd le a banán héját stb. A gyümölcsöket gondolatban kóstold meg, és érezd az ízüket. Valószínű, hogy nem fog az összes érzékszerved egyformán reagálni, van amit jobban, van amit kevésbé tudsz elképzelni. Általában a látványt és a tapintást tudjuk leginkább magunk elé képzelni, de van olyan ember is, akinek a szaglása működik legjobban.

Ha csak ezeket a gyakorlatokat végzed, már attól is egészségesebbé válsz. A lazítás stresszoldó hatású, és erősíti az immunrendszert is. Látod, még alig kezdted el a tanulást, de máris jelentősen javult a közérzeted.

Ha megismerted a vizualizálást, és már különbséget tudsz tenni aktív képzelet és képzelődés (álmodozás) között, gyakorold ezt a technikát eseményekre illetve azok hatására is. Ha a vágyad például egy új lakás, képzeld azt, hogy már beköltöztél. Nézz körül, örülj ennek az állapotnak. Járd körbe a lakást, tapintsd meg a falakat, a padlót, kapcsold fel a villanyt stb. Érezd azt az örömet, amit az új lakás adhat neked. Az eseményt és a reagálásodat, hangulatodat is vizualizáld. Ebben a gyakorlatban szükség van fegyelemre, mert az aktív képzelet hamar átcsúszhat álmodozássá.


III. Lemegyek alfába...

Lemegyek alfába? Mi az az alfa? Annyit már mindenki sejt róla, hogy ez egy agykontrollos kifejezés, de akik csak hírből ismerik az agykontrollt, valami egészen különleges hipnotikus állapotra gondolhatnak. Pedig szó sincs ilyesmiről. Ha elolvastad az előző részt, és kipróbáltad a kellemes lazító gyakorlatot, akkor elmondhatod magadról, hogy már te is voltál "alfában".

Agyhullámok
Nagyon röviden beszélnem kell az agyhullámokról, bár tudom, hogy az elméletet senki sem olvassa szívesen. Ahhoz, hogy hatékonyan tudd használni az agykontrollt, elengedhetetlenül szükséges néhány alapfogalmat tisztáznunk. 


network.hu
Agyunk a nap 24 órájában elektromos hullámokat bocsát ki magából, azaz agyhullámokat termel. Ezek az agyhullámok: béta, alfa, théta és delta hullámok.

A béta agyhullámok (13-30 Hz) - ébrenlétkor, koncentráláskor, feladat végrehajtáskor, tanuláskor, cselekvéskor termelődnek. Ha aránytalanul sok béta agyhullámot termel az agy, az stresszhez, feszültséghez, betegséghez vezethet.

Az alfa agyhullámok (8-12 Hz) - a nyugodt, ellazult állapotban termelődnek. Az alfa állapot lecsillapítja a pszichét, csökkenti a krónikus fájdalmakat, a magas vérnyomást, a káros stresszel és a korral járó változások mellékhatásait. Az alfa agyhullámok az alvás és az ébrenlét közötti ellazulást jelzik az egész szervezetben. Az erős kreativitással rendelkező emberek alfa-szinten oldják meg problémáikat, ezáltal jóval könnyebben és hatékonyabban hajtják végre mindennapi feladataikat. Alfában hozzuk meg a számunkra előnyös, jó döntéseket, itt van a tolerancia, az elviselés és az elengedés is. Itt a legmagasabb az IQ.

A théta agyhullámok (4-7 Hz) - az alvás, a mély meditáció és a teljes nyugalom állapotában uralkodnak. Itt képes agyunk képszerű álmokat és elképzeléseket előhívni. Thétában férünk hozzá a régóta elnyomott emlékeinkhez is, melyeket felszínre hozva, elemezve és megértve, rengeteg energiát szabadíthatunk fel életünk minőségének megváltoztatásához. Théta szinten tudjuk leghatékonyabban tudatosan gyógyítani magunkat.

A delta agyhullámok (1-3 Hz) - a mély, öntudatlan alvás jellemzői. A delta frekvenciák szervezetünk öngyógyításáért, rehabilitációjáért és az energiatöltésért felelnek. A minőségi alvás és álomtevékenység elősegíti, hogy teljesítőképességünk ugrásszerűen megjavuljon. Alvás közben agyunk képes megtermelni azokat a vegyi anyagokat, amelyekkel megfelelő energiaállapotba kerülünk.

(A négyféle agyhullám leírásában felhasználtam a http://www.agyinfo.hu/agyhullamok.php oldalon lévő információkat)

Sokszor nem vesszük észre a különbséget alfa és théta állapot között. Minél mélyebb a relaxáció, annál közelebb kerülhetünk a théta szinthez. (Ha a relaxálásba belealszunk, az már a delta édes álma). Alfa szinten jelenik meg az intuíció, a megérzés képessége, ez thétában erősödik, de théta szinten már kevésbé vagyunk képesek az éles gondolkodásra vagy a fogalmazásra. Agykontrollban az alfa szintet használjuk a feladatok megoldására, a théta szintet pedig gyógyításra.


network.hu
A kutyák általában alfában vannak, csak akkor kerülnek bétába, ha nagy érdekességet vizsgálnak, vagy fontos dolgot hajtanak végre (például megugatják a postást). A kutyákban nagyon erős az intuíció. Ha alfa állapotban gondolatban beszélsz a kutyádhoz, azt megérzi, mint ahogy nagyon sok más dolgot is. 

Az alfahang és a thétahang
Monoton kopogó hang, amelyet ha cd-n vagy kazettán hallgatsz, segít "szintedre menni" (ez azt jelenti, hogy alfába kerülni). A kopogás sebessége és frekvenciája az alfa illetve a théta szintnek megfelelően van beállítva. Kezdő agykontrollosoknak sokat segít az alfa és a théta állapotba kerüléshez. Gyakorló agykontrollosok is használják, de anélkül is képesnek kell lenni az alfa és théta szint elérésére.


IV. Gyógyuljunk!


network.hu
 A legfontosabb dolog, amit tudnod kell a gyógyításról: ha betegnek érzed magad, menj orvoshoz. Ne diagnosztizálj, se magadnak, se másnak. Az agykontroll valóban csodákra képes, de nem csettintésre működik. Nem a bizonytalanság jele, ha kikéred az orvos véleményét. Ha valóban gyógyulni akarsz, akkor mindent megteszel ennek érdekében.

A gyógyítás technikáját természetesen nem csak magunkra, hanem másokra is alkalmazhatjuk, de ehhez a beteg beleegyezésére szükség van, különösen akkor, ha káros szenvedélyéről akarunk leszoktatni valakit. Itt is be kell tartani a szabad akarat törvényeit.

A betegségek legfőbb okai
Tudjuk jól, hogy a negatív gondolatok, a stressz, az idegesség legyengítik az immunrendszert, roncsolják a szervezetet. A stressz megnyilvánulásai közé tartozik többek között a szabálytalan szívverés, zsibbadás, remegés vagy a kezdődő cukorbetegség. Stresszes állapotban fogékonyabbak vagyunk a vírusokra is. A gyűlölet, a harag is önpusztító hatással van ránk. A félelem, lelkiismeret-furdalás és önmarcangolás képes arra, hogy kóros sejtburjánzást hozzon létre a szervezetünkben. A test reagál a lélek állapotára. Jelez, ha a tudatalatti üzeneteire, figyelmeztetéseire nem figyelünk oda. Legtöbb esetben ezt sajnos betegség előidézésével teszi. A legnehezebb feladataink közé tartozik, hogy megtaláljuk problémáink valódi okait.

Bizonyos betegségeket a szervezet önvédelemből gyárt, ilyen lehet például a kóros elhízás, amellyel elmagyarázhatjuk és bebizonyíthatjuk magunknak, hogy miért nem akarunk társaságba járni vagy akár csak változtatni életünkön. Így már igazolva vagyunk, nem kell szembenéznünk a változtatás felelősségével. Ez persze csak egy egyszerű példa, az emberi lélek ennél jóval bonyolultabb, a tudatalatti megnyilvánulásai pedig meglehetősen rafináltak.

Lehet vitatkozni arról, hogy létezik-e véletlen, és el lehet gondolkodni azon is, hogy egy önhibánkon kívüli balesetet hogyan és miért vonzottunk be életünkbe. Az agykontrollnak nem feladata, hogy karmikus erők titokzatos hatalmát keresse a megjelenő betegségekben. Agykontrollal inkább a változtatásra koncentrálunk, testileg-lelkileg, alfában és bétában mindent megteszünk azért, hogy meggyógyuljunk.

Pozitív gondolatok és harmónia
A pozitív gondolatok már önmagukban gyógyító erejűek. Pihenéssel, relaxációs gyakorlattal ellensúlyozhatjuk a stressz okozta gyengeséget. Ha harmóniában élünk önmagunkkal, szervezetünk is harmóniába kerül velünk. A harmóniát akkor tudjuk elérni, ha tudatunk minden szintjén egyetértünk önmagunkkal. Erről bővebben itt olvashatsz Önismeret - az élet minősége

Viszonyítási pontok kialakítása
Azt hiszem, ennyi elmélet után belevághatunk a gyakorlatba. A korábbi részekben már írtam arról, hogyan tudsz alfa szintre jutni. Emlékszel még a paradicsomos gyakorlatra? Ha eleget gyakoroltad, akkor most már képes vagy arra, hogy jobb agyféltekédet használd, és képeket vetíts ki magad elé. Most is képet fogunk kivetíteni, az emberi test képét.

Azonban nagyon fontos, hogy mielőtt önmagadat vagy egy másik embert elkezded vizsgálni, keress egy viszonyítási pontot. A viszonyítási pont az egészséges emberi test. Képzelj magad elé egy egészséges és fiatal (25 és 35 év közötti) női, majd egy férfi testet. Mindkét nemmel végig kell csinálni a gyakorlatot, részben azért, mert a testfelépítés különböző, részben pedig azért, mert egyetlen vizsgálat kevés a viszonyítási pont kialakításához. Az egészséges emberi testet hófehérnek vagy rózsaszínnek szoktuk általában látni. Ez változó, de a sötét színek, fekete pöttyök beteg testrészre utalnak. Képzeleted erejével láthatod a bőr alatti területeket is. Ez egy 3D-szerű látás, ami azt jelenti, hogy nem takarják egymást a szervek vagy a csontok, egyszerűen látod azt is, ami mögötte van. A képbe bele is tudsz lépni, ha hologram-szerűen vizsgálod. Tetszés szerint tudod nagyítani vagy kicsinyíteni a képet. Az agykontroll tanfolyamon a képek nagyításához egy olyan technikát használtunk, hogy elképzeltük, amint összezsugorodunk, és ezáltal a világ megnőtt körülöttünk. Ehhez a technikához begyakoroltunk egy kézmozdulatot is, hogy az agy képes legyen bármikor erre a trükkre. Most ezekbe a részletekbe nem megyünk bele, elég ha tudod, hogy nagyítod a képet, és elképzeled azt.

Járd végig az egészséges testet, és nézd meg a színeket, a foltokat. Tudd, hogy ilyen az egészséges ember. Ha képes vagy szagokat is elképzelni, szagold meg a különböző szerveket, és tudd, hogy ilyen az egészséges emberi szervezet szaga. Járd végig a testet, a nőit majd a férfit is. Első alkalommal ez a gyakorlat átlagosan egy teljes órát vesz igénybe. Tudd, hogy amit most látsz és érzel, viszonyítási pont. Ehhez fogjuk később hasonlítani a saját testünket is, és más emberek testét is.

network.hu
(Kattints a képre a nagyobb mérethez)

Ezen a képen a legfontosabb belső szerveinket láthatod. (A szív lemaradt a képről, de remélem így is segít valamit) Ennél mélyebb anatómiai ismeretekre egyelőre nem lesz szükséged. Saját elképzelésedet és kialakított jelrendszeredet fogja használni a tudatod akkor is, ha betegséget vizsgál és akkor is, ha gyógyít.

Hozd létre a viszonyítási pontokat, gyakorold a feladatot az elképzelt egészséges nővel és férfivel. Ha ez már remekül megy, próbáld ki egy beteg ember testét is vizualizálni, hogy megtaláld a rendellenes helyeket.

A gyógyítást is vizualizálással kell csinálni agykontrollban. Előbb-utóbb mindenkinek saját mechanizmusa alakul ki. Nagyon jó és elterjedt megoldás, hogy például a beteg testrészt kis kefével tisztogatjuk vagy kis törpéket hívunk segítségül, akik különböző látványos eszközökkel javítják ki a hibákat. (Ilyen trükkökről és a gyógyítás egyéb módjairól sok szó esik még a közösségünkben)

A cikk forrása és eredeti helye: Művészeti és ezoterikus közösség

Az agykontrollról. Sikerek és buktatók
| Evia |

network.hu
Mindannyian hallottunk már az agykontroll tudományosan magyarázott, mégis misztikusnak tűnő jelenségeiről. Az öngyógyító erőnk, telepatikus képességeink úgy tűnik, hamarosan a mindennapi életünk részévé válhatnak, ha elfogadjuk ezt a rendszert és megpróbáljuk valóságnak venni ezt a számunkra ismeretlen (mondhatnánk, idegen) rendszert. A "működés" megértéséhez nekem az "Élő Mátrix" elmélete nagyon sokat segített. Az a lényeg, hogy többek vagyunk az egyszerű anyagnál, a gondolataink és a vágyaink rezgéseket bocsájtanak ki, amelyek éppúgy "hullám-természetűek", mint maga az anyag.


Teremteni tudunk az agyhullámaink segítségével, de a teremtésnek nem vagyunk az urai! Egyre több olyan esetről hallunk, amikor az elérni kívánt célok nem valósulnak meg, ha pedig igen, keservesen meg kell fizetni érte. Az agykontroll önmagában kevés, és valóban előfordul, hogy többet árt, mint használ. Egy rövid példával megpróbálom szemléltetni, hogy mit értek ez alatt: "A család férfi tagja új számítógépet szeretne venni, de ehhez nincs elég pénze. A felesége sem ért egyet ezzel az ötlettel, mert túl sok a kifizetésre váró számlájuk. A férfi hisz az agykontrollban, s bár tudja, nem engedheti meg magának ezt a luxust, kitartóan programozza, hogy három hónapon belül új számítógép kerül az íróasztalára. Két hónap múlva a régi gépe teljesen tönkremegy. Mivel a munkájához elengedhetetlen a számítógép használata, kényszerhelyzetbe kerül. Az új gépet meg kell venni. Ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni, kölcsönt kell felvenniük. Keserves időszaknak néznek elébe..."

A fenti példa nagyon szelíd volt, sajnos a valóságban ennél kegyetlenebb eredményei is lehetnek az irányítatlan programozásoknak. S ha már eljutottunk ide, szeretném arra is felhívni a figyelmeteket, hogy az agykontrollal nem a fájdalmat, hanem a betegséget kell megszüntetni!

Az agykontroll működő technika, de tudni kell azt, hogy mikor és hogyan használhatjuk. Mi kell tehát ahhoz, hogy eljussunk csodaországba, ahol a vágyaink megvalósulnak? Mit kell tenni ahhoz, hogy valódi sikerélményünk legyen? A válaszhoz néhány alapszabályt tisztáznunk kell.

Amikor agykontrollos fórumokban nézelődöm, mindig azt látom, hogy a frissen végzettek tele vannak sikerélménnyel, a régiek pedig vagy már nincsenek a fórumon, vagy azt mondják, valamiért már évek óta nem jön össze semmi, már nem is használják a technikákat.A tanfolyamot most végzettek általában lelkesek és sikeresek is. Ők az apró dolgokat is értékelik. Észreveszik, hogy amit valóban akarnak és tesznek is érte, azt elérik. Aztán ahogy múlik az idő és múlik a lelkesedés, valami megtörik bennük. Az apró sikereknek már egyre inkább nincs jelentőségük, a nagyobbakba pedig már bele sem vágnak, mert ahhoz valami más is kellene. Ez a valami az én tapasztalatom szerint az akarat és az elszántság, amelynek kelléke, hogy fel is készüljünk a változásra. És ez a felkészülés nem mindig kényelmes dolog. Talán nem is akarjuk lelkünk mélyén azt a bizonyos változást? Elég, ha csak sajnálkozunk és úgy teszünk, mintha tényleg akartuk volna? Aztán azt mondjuk, hogy az agykontroll is egy hülyeség?


network.hu
Nincs a világon olyan módszer, sem agykontroll sem bármiféle ezoterikus trükk, amely úgy segítene rajtad, hogy te magad nem vagy aktív része a cselekménynek. Az agykontroll csak egy technika, de ahhoz, hogy a siker elérjen hozzád, valóban akarnod kell azt. Az agykontroll egyik trükkje, hogy beléd beszéli, hogy tényleg hiszel a változásban. Sokszor elmondod magadnak: felvesznek az új munkahelyre, felvesznek az új munkahelyre... És végül már el is hiszed, és végre elkezdesz készülni: elmész fodrászhoz, megveszed a bérletet és hasonlók. Nem ellenkezel, ráállsz a változásra, és megtörténik!


Azonban nem mindig ilyen egyszerű a helyzet. Ha csak úgy csinálsz - nem csak mások előtt, de saját magad előtt is -, mintha akarnád, de a lelked mélyén egyáltalán nincs kedved ahhoz az új munkához, mert sokat kell dolgozni, fel kell borítanod az eddigi kényelmedet, vagy bármi, amivel ellenkezel, nem fog összejönni! Azért nem, mert hazugság. A tudatalattid mindent meg fog tenni, hogy ne sikerüljön a felvétel, folyamatosan akadályok kerülnek az utadba, és mindez a te védelmedben.

Itt már az agykontroll szálai összeérnek az önismerettel. Az őszinteség önmagunk előtt nem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek első ránézésre gondolnánk. Ez az őszinteség minden siker alapja. Ezt az őszinteséget olykor kemény munkával tudjuk csak elérni, nagyon erős önismerettel.Ha van egy célod, és agykontrollal, a Titokkal vagy egyéb módszerrel el akarod érni, tedd fel magadnak azt a kérdést is: miért nem akarom?

A siker akkor indul útjára, ha a külső vágyak összeérnek a belső akarattal.

Ha ez nem történik meg, de az agykontrollos mégis erőszakosan programozza, "kikényszeríti" a változást, annak kellemetlen, sok esetben beláthatatlan következményei is lehetnek.


network.hu
Az intuíció nem egyedi különleges képességünk, ami másoktól megkülönböztet minket. Az intuíció a létünk egyik kelléke éppúgy mint a látás vagy a hallás. Azonban ez az érzékszerv nem fizikai, nem kézzel fogható és nem látható. Ezért a materialista szemléletű emberek nem is hisznek benne, bár mostanában sok kétkedő a saját bőrén tapasztalja meg az intuíció valóságát és egyre nehezebbé válik a tagadása...


Ez a speciális, szellemi érzékszervünk fejleszthető, alakítható. És ehhez nem feltétel, hogy higgyünk benne. Felfoghatjuk egy érdekes kísérletnek is a saját intuíciónk tesztjét. Az alábbi cikket először a virtus.hu oldalon publikáltam, de az olvasók éretlensége miatt töröltem onnan a témát. Jelenleg a cikk forrását itt találjátok: Művészeti és ezoterikus közösség


Teszt a saját intuíciónk létezésére
| Evia |

Ha szeretnéd letesztelni a saját intuíciós képességeidet, próbáld ki ezt a gyakorlatot:


A gyakorlathoz nem szükséges ezoterikus jártasság vagy hit. Az agykontrollhoz hasonlóan elég, ha csak elfogadod az esélyét annak, hogy léteznek olyan erőterek vagy rezgések a világunkban, amelyeket még nem tudtunk bizonyítani és nem is fér bele a jelen tudomány világképébe. Bár az intuíció létezését a tudomány nem dobja félre, sőt dolgozik a bizonyításán és működésének titkait próbálja megérteni, e téren még nem tudnak biztosat mondani. (Az ESP jelenségek közé tartozik a "megérzés", "beleérzés" is. A hétköznapi nyelvben ezt intuíciónak vagy intuitív érzékelésnek nevezzük.)

Maga a gyakorlat egyszerű, de mielőtt nekiugranánk, néhány dologra szeretném felhívni a figyelmet.

Kisebb-nagyobb mértékben minden ember rendelkezik intuícióval. Az intuíciót előhívni általában nyugalmi állapotban, agykontrollos nyelven "alfában" lehet. Le kell csendesíteni a külvilágot magunkban ahhoz, hogy a belső finom érzékeinkhez eljuthassunk.

A hirtelen sikerélmény kizökkenthet nyugalmunkból, megzavarhat. Feszültséget és félelmet kelthet bennünk. Ez a félelem olyan kis mértékű is lehet, hogy nem is vesszük észre, de elnyomja az intuitív "rezgéseinket". Ha félelem erős, előfordulhat, hogy a gyakorlatot ezután éveken keresztül nem tudjuk sikeresen elvégezni. A kételkedő ember, aki nem akarja elfogadni az intuíció tényét, legtöbb esetben szintén nem jár sikerrel. A tudatalattija így óvja meg őt attól, hogy felül kelljen bírálnia stabil nézeteit.

Szintén nagyon fontos, hogy ne akarjunk mindenáron bizonyítani. Ne legyen önigazoló attrakció. Ha lehet, egyedül végezzük, és ne azzal a szándékkal, hogy később ezzel bárkinek "eldicsekedhessünk". Egy kicsit próbáljunk meg e téren közönyösek lenni, mert a verseny izgalma is olyan rezgés, ami elnyomja az intuíció jelzéseit.

Ezt a gyakorlatot is, mint minden más hasonlót, először saját magamon próbáltam ki, később megtanítottam másoknak is. Tanítványaim közül sokan igen sikeresen végzik ezt és az ehhez hasonló gyakorlatokat.

A gyakorlat lényege, hogy egy lefelé fordított kártyacsomagból intuíciós erővel kiválasztunk egy konkrét, előre meghatározott lapot. A kiválasztást kizárásos alapon végezzük, tehát egymás után sorban kiszedjük azokat a lapokat a csomagból, amelyekről "érezzük", hogy nem azt kell választani. Ez a technika sokkal jobban működik a gyakorlatban, mint az, ha a kiválasztott lapot keresnénk. Ennek leginkább az az oka, hogy több esélyt adunk a véletlennek, ezáltal nagyobb hittel és kevesebb "izgalommal" tudjuk az intuitív keresést végezni.

A gyakorlat leírása:


Fogj egy Tarot kártya csomagot. Válaszd ki a nagy arkánumokat. Ezekkel fogunk dolgozni. Vedd ki közülük a 19. számút, amelynek a neve: Nap.

network.hu

Nézd meg alaposan, érezd meg az éltető energiáját. Tudd, hogy erre van szükséged. (Ha nincs Tarot kártyád, akkor a francia kártya is megteszi, bár nincs akkora ereje. Válaszd ki belőle a treff és a pikk lapokat 2 és 10 között, valamint a kör dámát, amivel a Napot fogjuk helyettesíteni)

Tedd vissza a csomagba a Nap kártyát és keverd meg alaposan. A kártyákat fordítsd úgy, hogy a hátlapot lásd. Kiterítheted, de a kezedben is foghatod. A megérzéseid alapján próbáld meg kiválasztani belőle azt az egy lapot, ami biztos, hogy nem a 19. Nap arkánum. Ha bizonytalan vagy, tedd félre azt, amelyiket vizsgálod. Ha azt érzed, itt van a környéken, tedd félre a körülötte lévő lapokat.

Ha sikerült kiválasztanod azt az egyet, amelyikről úgy érzed, nem a Nap, fordítsd meg és nézd meg, mit húztál. (Kezdőknél előfordul, hogy ez a legelsőként választott lap éppen a Nap lesz)

Fontos, hogy megnézd, mit húztál. Tudnod kell, hogy jól haladsz.
A gyakorlatot folytasd a következő olyan lappal, ami biztos, hogy nem a Nap. Ne siesd el. Ha összezavarodsz, keverd meg a kártyát és várj. Ne felejtsd el, hogy teljes nyugalom szükséges. Lélegezz mélyeket és próbálj valamiféle meditatív szintre jutni.

Folytasd a gyakorlatot a következő kártyával, és minden egyes alkalommal nézd meg, hogy mi az, amit választottál. Minél kevesebb kártya marad, annál inkább kiderül, hogy ez nem a véletlen játéka. Egyre izgatottabbá válhatsz, és a gyakorlatot egyre lassabban tudod végezni.

Amikor már csak 6 lapod maradt, és úgy érzed, képtelen vagy tovább csinálni, nyugodtan hagyd abba. A 6 lap végeredménynek nagyon jó. Majd néhány nap múlva megpróbálod ismét. Erős intuícióval rendelkező embereknél (akik gyakorlottak is), általában a Nap arkánum az utolsó 3 lap között marad. Ettől kezdve már igen nagy fegyelem kell ahhoz, hogy bent tudjuk tartani a "Napot" a 3 (vagy 2) kártyalap közül.

Elég sok tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy ezt a cikket most meg mertem írni nektek. Valóban működik, és rendkívüli érzés az intuíció megtapasztalása. Segít fejleszteni "látó" képességünket, ugyanakkor nem terel át minket valamiféle mágikus, boszorkányos területre. Az intuíció, a belső látás egy érzékszervünk, amelynek képesek vagyunk használni tudatosan is.

Címkék: agykontroll intuíció tarot
Oszd meg a barátaiddal, máshol is!

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, túl kell lépnünk az agykontroll és a Titok keretein. A választ önmagunkon belül, a legmélyebb önismerettel tudjuk megtalálni. Nem egyszerű feladat, ezért kérlek, légy egy kicsit türelmes és befogadó.


Az agykontroll válasza

A „Miért nem vagyok gazdag?” kérdésre az agykontroll ezt mondja: Mert ráhangolódtál a szegénység csatornára. Ez azt jelenti, hogy tudatosítottad magadban azt a tényt, hogy szegény vagy. Ezzel bevonzottál olyan körülményeket az életedbe, amelyek a szegénységedet erősítik.

network.hu
Beléd rögzült gyermekkorod óta, hogy a gazdagok lelketlen emberek. Aki gazdag az zsarnok, önző és kegyetlen. Te nem akarsz ilyen lenni. Sokszor saját irigységünk miatt esünk csapdába. Utáljuk a gazdagokat, mert mi képtelenek vagyunk arra, hogy hasonló körülmények között élhessünk, mint ők. Ez az utálatunk késztet arra, hogy a gazdag embert és ezzel magát a gazdagságot rossznak és megvetendőnek minősítsük. Ez egy mókuskerék. Kimászni csak akkor tudnánk belőle, ha elismernénk a gazdagság értékeit – olyan értékeket, amelyeket mi nem birtokolunk –, és ezzel elismernénk fogyatékosságunkat.

Egy másik magyarázat, hogy úgy gondolod, te nem érdemled meg a pénzt. Nincs jogod hozzá. Esetleg valamilyen korábbi bűnöd miatt kell így vezekelned.

Az agykontroll és a Titok azt javasolja, hogy szüntesd meg a gazdagokról alkotott előítéleteidet. A gazdagok, a multi-milliárdosok is lehetnek jó emberek. Az emberi jó tulajdonságnak semmi köze nincs az anyagi jóléthez. Jogod van ahhoz, hogy a bőség a tiéd legyen. Jogod van a gazdagsághoz. Ne irigyeld őket, hanem próbáld meg leutánozni azt, ahogyan ők élnek. Programozd magadban, hogy már a tiéd a manna, lásd a végeredményt, érezd a boldogságot, amelyről eddig csak álmodoztál. Válts csatornát, hangolódj a gazdagságra! Mondd el magadban minden nap: „Gazdag vagyok, gazdagnak lenni jó! Élvezem az Univerzum ajándékát, a gazdagságot. Köszönöm és hálás vagyok mindazért a jóért, ami már a birtokomban van...”

(Agykontroll tanfolyamon azt is elmondja az oktató, hogy ne a pénzt vizualizáld magadnak, mert az önmagában nem inspirál. Az eredményre, a boldog érzésre koncentrálj inkább. A Titok tanai szerint rajzolj magadnak százdollárosokat és határozd el magadban, hogy ez már a tiéd...)

Miért nem működik nálam ez a technika?

A külső vágyunk azonos: gazdagabbak akarunk lenni, mert ezáltal az életünk kényelmesebbé, nyugodtabbá és boldogabbá válhat. A feladat nagyon egyszerű és nyilvánvaló. Ezt akarjuk, erre vágyunk, tudatunk is egyetért ezzel.

A létünknek azonban több szintje van. Az, amelyik a gazdagságot és a pénzt akarja, a külső, tudat szintje. Ez alatt helyezkedik el a tudatalatti (tudaton túli), amit már a külső gondolatainkkal nem mindig értünk meg. Az agykontroll technikáit használva azonban meg tudjuk közelíteni ezt a szintünket és képesek vagyunk a kommunikációra is vele. Erre nagyon jó példa a tanácsadónk, aki a tudatalattink kivetülése.

Ki az a tanácsadó?

Nem ördög és nem is angyal. (A vallásos emberek közül sokan a Sátán manipulációjának tartják azt, hogy önmagunkat a belsőnket megismerve akarjuk kibontakoztatni.) Bármilyen misztikusnak is tűnhet a tanácsadó megjelenése egy külső szemlélőnek, aki ismeri a tanácsadóját, pontosan tudja: ez ő maga egy mélyebb tudatszinten.

(Megjegyzés: A mélyebb szintünket magasabb vagy felsőbb szintnek is nevezzük. Mélyebben van, beljebb van, feljebb van... Sokféleképpen mondjuk. Minőségileg feljebb, érzelmileg beljebb, gondolatilag magasabban. Ez a szint inkább nevezhető „szellemi” tudatnak, ami jelen esetben a hétköznapi ellentéte; de ne keverjétek össze: nem szellemlényről vagy kísértetről van szó, hanem az emberi szellemről. A magyar nyelvben sajnos ezt a két teljesen más jelentésű fogalmat ugyanazzal a szóval mondjuk ki.)

Az egó

A lényünknek nem két szintje van: egy tudatos és egy tudatalatti. A tudatalatti alatt is vannak tudatszintjeink. Ahogy távolodnak ezek a szintek az egótól, úgy közelednek a felsőbb énünkhöz (a szellemi létünkhöz). Önismereti gyakorlatokkal őszintébbé válhatunk saját magunkkal és ezáltal egyre inkább megérthetjük a valódi lényünket, ami jóval több, mint amit az egó látni enged belőle.

A tanácsadó létünknek nem azon a szintjén van, ahol az egót tartjuk, hanem egy ennél sokkal mélyebb, belsőbb, láthatatlanabb szféránkban. Nem minden esetben tudunk rátalálni a tudatalattiban. Ha az önismeretünkben „fekete foltok” vannak, akkor bizony ennél is mélyebbre kell hatolnunk, mert képesek vagyunk – még itt is – torz és hazug tükörben látni saját magunkat. Pontosan fogalmazva: a félelmeink és a hazugságaink behatolhatnak a tudatalattiba is és eltorzítják azt! Ha ez megtörténik, akkor hiába az agykontroll, hiába a tanácsadó…

Ha nem sikerül a felszínre hozni a tudatalattink mélyén ülő makacs hazugságainkat, nem fogjuk megtudni sem azt, hogy mi az igazi félelmünk, sem azt, hogy mi a valódi belső akaratunk. Ha pedig ezt nem tudjuk, a külső életünkben halogatásra kényszerülünk és az akaratnak hitt vágyaink üres álmodozások maradnak.

Vegyük észre, hogy eddig csak külső eszközöket használtunk és ezekkel próbáltuk megérteni azokat a legmélyebb motivációinkat, amelyek létünket irányítják. "Mindenki angyalnak született" Ez a mondat azt jelenti, hogy születésünkkor még nem volt bennünk az egó. Még csak a magasabb tudatszint működött bennünk és az ösztöneink. Talán ezért is mondják az agykontroll oktatói, hogy minden kisbaba „alfában” van. Én inkább úgy fogalmaznám, hogy nyitva vannak a mélyebb tudatszintjei, mert az egó ereje nem zárja le azokat.

Csitítsuk el az egót

network.hu
Eljutottunk oda, hogy megfogalmazhassuk: az egó miatt nem látjuk meg a mélyebb szinten húzódó valódi akaratunkat. Ez azt jelenti, hogy az egó hazudik nekünk? Nos igen, általában hazudik. De ne ítéljük el ezért. Az egó a barátunk. Mindent megtesz értünk, küzd a végtelenségig, hogy büszkeségünkön és öntudatunkon csorba ne essék. Ezért legtöbbször hazugságokra kényszerül. Az egó védi azt, amik jelenleg vagyunk. Azt mondja: „ez egy kész egész, ez vagy te, ezen nem fogunk változtatni, mert akkor más leszel. Azt akarom, hogy maradj ilyennek. Tökéletes és támadhatatlan vagy.” Az egó nem akar elveszíteni semmit abból, ami TE vagy. Pontosan az egó az, ami elzárja a változás, a javulás útját. Mindezt védelemből teszi.

Csak úgy tudunk önmagunkkal beszélni, ha elcsitítjuk az egónkat. Meditációs szinteken képesek vagyunk arra, hogy ezt megtegyük. Az egó pörög, folyton beszél, megállás nélkül zakatol az agyunkban. Azért kell lelassulni és egy másik ritmusba kerülni, hogy meghalljuk a belsőbb hangot lényünk mélyéből.

Beszélgessünk a tudatunk mélyével

A fentiek tudatában próbáljunk beszélgetni tudatunk mélyével. Most ne az agykontrollban megismert tanácsadó képére formáljuk a beszélgető alanyunkat, hanem saját magunk legyünk azok… Tegyünk fel kérdéseket és próbáljunk meg őszintén válaszolni. Vigyázzunk arra, hogy szemfülesek maradjunk: kapjuk rajta magunkat a hazugságokon. Hogy mikor hazudunk és mikor vagyunk őszinték, azt onnan tudjuk meg, hogy az őszinte rádöbbenés minden esetben katarzis élménnyel jár együtt.

Kezdjük el!

network.hu
A kötelező elmélet után most itt a gyakorlat. Nem tudhatom, hogy te hogy fogsz beszélgetni a saját elméddel és hogy miképpen tudod majd hazugságon csípni a tudatodat. Példát írok le, amely segíthet Neked a saját beszélgetésedben. Ne okold magad, ha nem sikerül elsőre az őszinteség és összevissza kalandoznak a gondolataid, a válaszaid pedig száz felé ágaznak. A legnagyobb munka a belső őszinteség! (Segítségként használhatod az önismereti mandalákat, és egy-egy mandala kiválasztásával személyesen tőlem is kérhetsz tanácsot a tovább lépéshez)

A válaszok egymás után egyre mélyebb öntudatot követelnek.

Miért nem akarok gazdag lenni? – mert utálom a gazdagokat… mert ha gazdag leszek, sokan irigykedni fognak rám… mert kiderülne, hogy nem erre van szükségem és a boldogságomnak nem ez a kulcsa, hanem valami olyasmi, amihez másfajta változtatásokra is szükség van… mert akkor kikerülnék abból a kényszerhelyzetből, amiben most vagyok, és a rossz házasságomat már nem védhetném azzal, hogy „nincs pénzem, nem tudok elválni”… mert félek attól, hogy ha megkapom, meg fogok változni. Megváltozik az érdeklődésem és felszínessé válok… mert képtelen leszek kordában tartani magam. Olyan tulajdonságaim fognak felszínre kerülni, amelyek utálatosak és képtelen vagyok arra, hogy ezeken uralkodni tudjak… mert nem tudok ezentúl mit kezdeni a szegény emberekkel… mert ki akarom venni a részemet az emberiség szenvedéseiből…

Ezek és ilyenek az őszinte válaszok. A legutolsóra sokak a fejüket csóválhatják. Ez nem igaz. Szinte hallom az érveket: „…szenvedés mindig is volt, mindig is lesz. Ezen én nem tudok változtatni azzal, hogy szándékosan én is szenvedek…” Rosszabb esetben: „de hisz’ ez engem nem érdekel. Csak én és a családom éljünk jól, a többi ember meg csináljon amit akar”

Keresd meg magadnak a hazugságodat, leginkább a magyarázkodásaidban. Az ember részvéttel születik. Mindannyiunk tulajdonsága, hogy „sorsot vállalunk”. Ha normális módon működünk, akkor valóban ott van a háttérben az utolsónak leírt válasz is, és visszatarthat a felhőtlen gazdagságtól. (Készíts még hasonló, kíméletlenül őszinte válaszokat… Mintha nem is magadnak, hanem valaki másnak készítenéd.)

A gazdagság nem felhőtlen

network.hu
Ha valóban az a szándékod, hogy gazdagabb légy, a fenti „Miért nem akarok gazdag lenni?” kérdésre leírt válaszokat alaposan gondold végig. Ha úgy gondolod, hogy a válaszok közül egyik sem illik rád, próbálj meg mélyebb tudatszintre menni és ismételd végig a gyakorlatot.


A gazdagság felelősség. A gazdagsággal az egó elégedettsége felfokozódik. A hatalom érzése keríthet fogságba, és ez óriási küzdelem annak, aki nem akarja elveszíteni a belső értékeit. Ha a gazdagság a célod és nem eszközöd arra, hogy építő jellegű céljaidat elérd, akkor a gazdagság megszerzésével elveszíted a célodat! Cél nélkül az ember összeomlik, értéktelennek tartja magát nem csak a belső tudatában, de az egészséges egót is megbetegíti. Ebben az egyben egyetért az egód és a belső tudatod!

Most tedd fel magadnak a kérdést: Miért akarok gazdag lenni? Ha nincs célod a gazdagsággal, akkor erre a kérdésre nagyon nehéz lesz az őszinte felelet. Ez azt jelenti, hogy nem is akarsz gazdag lenni…
… szeretnék elmenni egyszer Görögországba nyaralni… azért, hogy legyen több szabadidőm a családomra… azért, hogy meg tudjam venni a házat és tudjam fedezni a számlákat… azért kell sok pénz, hogy tovább tanulhassak… azért, hogy a családomnak ne kelljen nélkülöznie…

Rengeteg válasz van, legtöbbször csak azért van szükségünk több pénzre, hogy az életünk kényelmesebbé váljon. Azt senki sem meri kimondani: „Azért akarok gazdag lenni, mert imádom a hatalmat” vagy azt, hogy „Azért, mert lusta vagyok mindenhez az életben és nincsenek céljaim.”

Végezetül

Miután leküzdötted a gazdagság iránti ellenszenvedet és megfogalmaztad a valódi céljaidat, programozd azt és ne a „gazdagságot”. Meg akarod venni az új házat? Programozd azt, használd hozzá az agykontroll eszközeit vagy egyéb módszereket. Szeretnéd, hogy ne fájjon a fejed a számlák miatt? Programozd azt, hogy minden számlát ki tudsz fizetni és nyugodt vagy… De! Ne hárítsd át a cselekvések felelősségét arra, hogy nincs pénzed. A szegénységedet ne használd azért, hogy megnyugtasd a lelkiismeretedet vagy elodázd a tennivalókat. Mert ha így teszel, a saját védelmedben nem fogsz túllépni az anyagi nehézségeken és az egód továbbra is azt hazudja majd neked, hogy mindennek a szegénységed az oka.
Oszd meg a barátaiddal, máshol is!


Az agykontroll a népszerűségét leginkább a megszámlálhatatlan sikerélménynek köszönheti. Segítségével meg tudjuk változtatni a körülményeket, amelyekben élünk, javítani tudunk anyagi helyzetünkön, de ami a legfontosabb, képesek vagyunk a gyógyulásra akkor is, amikor már csak a "csoda" segíthet. Az agykontrollal csodát teszünk és meggyógyulunk...

network.hu

Amikor saját bőrünkön tapasztaljuk ennek a technikának a fantasztikus erejét, és látjuk, hogy az egész életünk alakulása csak rajtunk múlik, akkor úgy tűnik, már nincs több akadály: mindenre képesek vagyunk. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a betegség általában figyelmeztetés. Tulajdonságaink, hiányosságaink, lelki beállítottságunk lecsapódása. Például gyenge akaratú embereknél gyakori a hátfájás vagy a gyulladás a szervezetben. A gyulladást meg tudjuk szüntetni, ideig-óráig. Azonban ha a betegség figyelmeztetését nem vesszük komolyan és nem erősítjük meg az akaratunkat, a figyelmeztetés egy idő múlva újra jelentkezik, legtöbb esetben ugyanaz a betegség tér vissza.


Több olyan esetről is hallottam, amikor a csodálatos gyógyulást követő néhány éven belül a betegség visszatért. Talán erről az agykontroll tanfolyamokon és a sikerkönyvekben nem beszélnek, de sajnos tényként kell kezelnünk ezt a lehetőséget is. Hogy ezt meg tudjuk előzni, fel kell tennünk a kérdést magunkban: MIÉRT? Miért alakult ki ez a betegség? Meg kell keresni a lelki hátteret és nagyon komolyan, a legnagyobb önismerettel, amink csak van, meg kell próbálni megváltozni. Ha ezt nem tesszük, számolhatunk azzal, hogy a szervezetünk ismét produkálja azt a betegséget, amelyből már kigyógyítottuk magunkat.

Most nem szeretnék tragédiákról írni, bár sajnos találkoztam elég sok rendkívül szomorú esettel. Maradjunk a hátfájásos példánál. Fáj a hátunk, kissé görbültté válik a tartásunk, nehezen tudunk talpon maradni...  Meghajolunk, összekuporodunk, más szóval összezsugorodunk, semmivé válunk. Azt is mondhatnám, elismerjük, hogy egy "semmi" lettünk és már képtelenek vagyunk tovább lépni vagy egyáltalán megmozdulni. Körbejárva a hátfájás testi tüneteit és a reakciónkat a fájdalomra, észrevehetjük, hogy reagálásaink a fizikai és a lelki hatásokra hasonlóak.

Negatív tulajdonságainkat, rossz életvitelünket talán "észre sem vesszük" , nem foglalkozunk velük. De a belsőnk figyelmeztet: szól halkan, később egyre hangosabban kiabál, megráz minket, belénk csíp, hogy vegyük már észre magunkat! Mi pedig a csípés okozta fájdalomról beszélünk és nem arról, ami ennek az OKA.

Meg akarunk gyógyulni. Ezzel rákényszerülünk arra, hogy meghallgassuk a belsőnk hangját, odafigyeljünk rá és meg is tegyük azt, amire kér. Az egyetlen gond az, hogy nem mindig értjük, hogy belsőnk tulajdonképpen mit akar mondani. E nélkül pedig nem jutunk előbbre. Tudjuk, hogy a gyógyszerek közül a fájdalomcsillapítók csak ideiglenesen hatnak. Azzal viszont kevesen vagyunk tisztában, hogy az agykontroll technikáit használva legtöbb esetben csak a felszínen változtatunk, azaz "fájdalomcsillapítót" szedünk.

Mit kell tennünk? Tegyük azt, amit a tudatalattink mond. Kérdezzük meg a tanácsadóinkat. Például: Miért fáj a bal kezem? Mit akar ezzel üzenni nekem a belsőm? "Egyensúly..." Ha ezt a választ kapjuk, akkor tudjuk, hogy nem vagyunk egyensúlyban. Az egyik oldalunk erős, de a másik törékeny, sebezhető, sőt beteg. (Esetleg sértődékeny... Tanácsadóink megmondják) A túlzott magabiztosság mögött sok esetben valóban beteges kisebbségi érzés van.

Talán már elkerülhetetlenül minden cikkem végére az önismerethez lyukadunk ki. Ahhoz, hogy megtudjuk, min kell változtatnunk, bizony elő kell vennünk ismét az önismeretet. De nem vagyunk magunkra hagyva ebben a kérdésben. Az agykontroll megtanított bennünket arra is, hogy beszélgetni tudjunk a mélyebb tudatunkkal, amit nevezhetünk mély tudatalattinak is. Ő tudja. Sokszor jelképekben válaszol, ahogy az álom is, ezeket a jelképeket meg kell fejtenünk, mert a gyógyulás és a változás legelső lépése a felismerés. A felismerés munkáját nem lehet kikerülni!

Oszd meg a barátaiddal, máshol is!



A félelmek hátterében
Egyre többször találkozunk olyan emberekkel, akik megmagyarázhatatlan okok miatt félnek. Félnek valamitől vagy valakitől, betegségtől, nyomortól, haláltól... A félelmek vagy féltések sokszor már magát az életet nehezítik meg, lehetetlenné teszik a hétköznapokban való kiigazodást. Korlátoznak, megbénítanak, bekebeleznek. A félelem ereje pusztító. Túl sokszor fóbiába, hipochondriába csap át a kezdetben normálisnak tartott aggódás vagy féltés.
A látványos és bénító félelmek hátterében legtöbb esetben egy másik félelem lapul; egy olyan félelem, amit kemény munkával és az életmódunk megváltoztatásával valóban meg lehet szüntetni. Ahogy a betegségek is, ugyanúgy a fóbiák és hipochondriák is figyelmeztetések az ember életében: valamit nem jól csinál, valamin sürgősen változtatni kell. Mielőtt tovább folytatnám a cikket, szeretném tudtotokra adni, hogy a fóbiák és a hipochondriák nem gyerekes kényeskedések és nem unatkozó emberek találták ki. Valóban keserves lelki betegség mindkettő. A hipochondria tulajdonképpen folyamatos halálfélelem. Aki már átélt hasonlót, tudja, hogy ez a kényszeres betegség az élet minden percét megkeseríti.

network.hu

Okok:
A félelem oka legtöbbször a gyávaság. A gyáva ember hasonlít a békeszerető emberre, de a kettő között óriási különbség van. A békeszerető ember igazi békét próbál varázsolni a környezetébe, a gyáva ember pedig önmagát félti a harcoktól. Vannak kötelességeink, feladataink, céljaink... Az életünket élnünk kell, méghozzá úgy, hogy méltó legyen hozzánk. A gyáva ember nem áll ki a jogai mellett. Meghunyászkodik, mondván, nem akar "veszekedést" vagy ellentéteket. A gyáva embert folyton mások irányítanak kényük-kedvük szerint. A gyáva embert megtalálja a zsarnok, és kiszívja belőle az életerőt, a maradék akaratát. Végül egy darab rongybaba lesz, aki már mozdulni sem tud. Pedig mozdulnia kellene, de nem teszi. Mindenbe beleegyezik, mindent eltűr, közben önmaga semmivé válik. Egyre jobban utálja magát és egyre betegebbé is válik! Szervezetében és lelkében a félelem felerősödik: ez figyelmeztetés! Különös, megmagyarázhatatlan félelmeket, fóbiákat fedez fel magában. Ezek az új félelmek hasonlítanak (szimbolikusan) az eredeti félelemre és az eredeti szituációra, amelyből végre ki kellene másznia. A gyáva ember lusta ember... Hárít! Mindent el tud magyarázni, de a valódi okokat nem akarja és nem bírja meglátni, pedig ott van a hétköznapi életében! Ha ezeket az okokat meglátná, tudná azt is, hogy itt kell tevékenykednie, itt kell a megoldást megtalálnia. A megoldás legtöbb esetben áldozattal és nagy munkával jár. Néha úgy tűnik, túl nagy munkával...

Gyógymód
A félelmeket (fóbiákat, hipochondriát, rémálmokat stb.) több módon is próbálják leküzdeni az emberek. Van aki önerőből, például a klausztrofóbiás bemászik egy szekrénybe és ott próbál a reszketésén úrrá lenni, vagy aki fél a kígyóktól, kezébe vesz egyet közülük... A pszichológusok véleményei ezekről a módszerekről különbözőek. A terápiák is eltérnek. Valódi sikerekről azonban ritkán hallani. És hogy miért? Azért, mert nem a felszínen kell tapogatózni, hanem megkeresni a kiváltó okot, azaz a valódi félelmet! És ezt a félelmet kell leküzdeni, ezzel kell szembe nézni! A "békeszerető" embernek harcolnia kell!

A zsarnokokkal szemben
Ha felismerted magadban a gyáva embert, találd meg a zsarnokaidat. Ne az legyen a célod, hogy téged minél többen szeressenek. A békének nevezett állóvíz nem szeretet! Ha megtalálod a zsarnokaidat,  a következő lépés ne az legyen, hogy minden problémád okának őket nevezed meg. Te tetted őket zsarnokká, neked kell kiharcolnod azt is, hogy ezentúl méltóképpen bánjanak veled. Bizony, ehhez sokszor fel kell rúgni az otthoni vagy akár a munkahelyi békét.

Bátorság
A bátorság erény. Nem agresszivitás. Ha a saját bátorságodat keresed, a megfelelő cél felé irányítsd a fegyveredet. Sajnos tipikus példa, hogy munkahelyen a főnök igazságtalan és megalázó módon viselkedik azzal a beosztottjával, aki tűri ezt. A szerencsétlen áldozat pedig tele félelemmel, nem mer visszaszólni. Folyton csak tűr és megalázkodik. Azonban tudja, hogy mégis meg kell mutatnia az erejét, nem hagyhatja, hogy emberi mivoltában ilyen csúnyán sárba tiporják. Hazamegy és jól leszidja a feleségét. Esetleg meg is veri. (A főnök pedig talán éppen fordított helyzetben van. Otthon a családja előtt meg sem mer mukkanni...) Láthatjuk ebből a triviális példából, hogy ezek az emberek nem bátrak egyáltalán. Rossz helyen, rossz személynek fitogtatják a nem létező bátorságukat. Gyáva és agresszív emberek... Nem győzték le a gyávaságukat, a félelmeik nem múltak el, pedig elég sok emberrel sikerült megutáltatniuk magukat.

A múlt árnyékai
"Régen történt, már nincs mit tenni." "Így van és kész, így alakult..." "Az anyósom tett tönkre engem, miatta van bennem ez a sok félelem, de már rég meghalt. A félelem pedig bennem maradt" Ehhez hasonló magyarázkodásokat hallok nap mint nap. Tudnotok kell: az élet lehetőség! Amíg van jelen, addig megoldást is tudunk keresni. Amíg tart az út, addig járhatunk rajta! Ez nagyon fontos! Nem kell a régen történt eseményekre fogni a jelenkori félelmeinket. Ha régen zsarnokoskodott rajtad valaki és még mindig félelmekkel küzdesz, az azt jelenti, hogy most is körülvesznek a zsarnokaid. Te megtalálod őket! Gondolkodj a jelenben. A múlt legyen tanulság. Végre határozd el, hogy nem követed el századszor is ugyanazt a hibát. Ezek kifogások!

Traumák, atrocitások
A legtöbb feldolgozatlan trauma gyerekkorból származik. Szomorú tény, hogy minden harmadik nőt értek gyermekkorukban pedofil típusú támadások. (Fiúgyermekeknél ritkábbak az efféle bántalmazások, viszont sokkal nehezebben tudják feldolgozni.) A fóbiák kialakulásához is általában feldolgozatlan gyermekkori félelmek vezetnek. Egy gyermek sokkal jobban fél, mint egy felnőtt. Tulajdonságunk, hogy a rosszat "elfelejtjük", de legalábbis nem gondolunk rá. Sajnos azonban, ha az elfeledettnek hitt traumáink feldolgozatlanok maradnak, felnőtt korra igen kellemetlen félelmekhez vezethetnek. Nagyon fontos, hogy a múltunk kellemetlen eseményei között ne hagyjunk elvarratlan szálakat. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen fel kell dolgozni ezeket az eseményeket.

Feldolgozás
A feldolgozás általában meditatív állapotban történik. Újból végigéljük az eseményeket, többször egymás után. Amikor már kristálytiszták az emlékeink, megpróbálunk megbocsátani annak vagy azoknak az embereknek, akik felelősek voltak  (vagy akiket felelősnek gondolunk) a traumáért. Sokszor a Teremtőnek kell "megbocsátanunk". Ez furcsán hangzik, de gondoljunk arra a példára, amikor egy gyermek hirtelen elveszíti a szüleit. Még ha nagyon erősen vallásos, akkor is lelke legmélyén Istent hibáztatja azért, ami vele történt... Miután valóban(!) sikerült a megbocsátás, újból próbáljuk átélni az eseményeket és az agyunkban néhány részletet írjunk át, újból és újból, egészen addig, amíg meg nem találjuk az igazi belső békét. Hogy ez mikor történik meg, azt már érezni és tudni fogjuk. Nem lehet összekeverni. (A gyermek elveszítette a szüleit autóbalesetben. A meditációs gyakorlatban átírhatja az eseményeket úgy, hogy szülei el tudtak búcsúzni tőle és meggyőzték őt arról, hogy jó helyre mennek, ahol hosszú-hosszú éveken át várni fogják őt, de neki még a Földön nagyon sok munkája van. Vigyáznia kell magára, egészségesnek kell maradnia.... Végül szeretetben és békében búcsúznak)

A félelmek akkor is kártékonyak, ha nincs különösen látványos fóbiánk vagy nem rettegünk a betegségektől és a haláltól nap mint nap. A félelem nagyon erősen lerontja a hangulatunkat, ezt a környezetünk is kellemetlenül éli meg. Fárasztóvá, idegesítővé válhatunk anélkül, hogy tudnánk róla. A félelem stressz, ami gyengíti az immunrendszert és különböző betegségekhez vezethet. A félelmeinket tudatosítanunk kell, és dolgozni azon, hogy meg tudjuk szüntetni, ha teljes életet akarunk élni. E nélkül nem megy...

Forrás: Művészeti és ezoterikus közösség
Copyright: Evia



3.NLP tréning

Mottó:
Mindegy, hogy hogyan telik el a nap....Mindig emelt fővel kell hazamenni! Kérlek, hogy kattints az alábbi linkre!

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=d24fd3af08&view=att&th=12e7a760daa8f7be&attid=0.1&disp=emb&zw


 Bevezető




NLP: Ha vannak céljaid, és rengeteget meneteltél, és még sem érted el a célod, akkor nézd meg, hogy az irány jó-e? Az NLP az a tudomány, amely rendet rak a fejekben. A külvilág egy olyan tükör, amely megmondja neked az igazat. Soha senki még nem bántott téged. Soha, senki! Mindenki segített neked abban, hogy meglásd, hol tartasz. Ettől néha megzakkansz, mert nehéz szembenéznünk önmagunkkal. Az igazság szokott fájni. Magadra vetted a történteket, azonosulsz vele. Beleéljük magunkat az élethelyzetbe. Az igazság az, hogy nem az élethelyzet számít. Ami számít: ugyanannyi jó és rossz van az életben, minden rossznak van poláris jó párja, mert ez egy poláris, holisztikus világegyetem! Ugyanannyi jó és rossz van az életben, függetlenül attól, hogy mit érzel! Amikor a legboldogabb vagy, ugyanannyi rossz van, mint jó! A világ egyensúlyban van mindig. 

A rádión egyszerre csak egy hullámhosszt lehet fogni.(Analógia= analógia tan!) De minden hullámhossz jelen van! Amikor megszületünk, tudjuk még ezt. Gyermekként minden lehetséges. A csecsemő még összhangban van az Univerzummal. Aztán a társadalom kondicionál, idomít, hogy kezelhető légy, kialakul a szűrőd. Magától a gyermek csak arra figyel, ami fáj. Ha elesik, feláll."Figyelj arra, ami van, mondja a nagy és "okos" felnőtt. A figyelem az élet kulcsa. Amíg a betegségre figyelünk, nem is tudunk meggyógyulni. Aki arra figyelt, ami a célja, mindig elérte, feltéve, ha a célja megegyezett az értékrendjével. Az ég nem kék, a falevél nem zöld (általános iskolai fizika, 6. osztály!) Azt a fényt látjuk, amit visszaver. A tárgy minden szint elnyel, csak azt veri vissza, ami nincs benne. Ez egy hitrendszer, hogy a zöld zöld, a kék kék! 

Érdemes a hitrendszerünket részben lerombolni és újjáépíteni. Minden, amit kitalálsz magadnak, ahhoz megvan az erőd, hogy felépítsd! Ha kitaláltad, hogy hálózatot építesz, megvan hozzá az erőd! A külvilág a belsőnk kivetülése. Ne aggódj azon, hogy bárkinek csalódást okozol! Maximum annyi történik, hogy az ő szubjektíve pozitív elvárásai veled kapcsolatban nem teljesültek. Amikor mi tökéletesek szeretnénk lenni, akkor a szűrőnknek szeretnénk megfelelni. Olyan időpillanat nincs, amikor nem történik semmi, benned, vagy körülötted. Legyenek nyitottak az érzékszervi csatornáid, légy jelen a pillanatnak. Ha tökéletes-mániákus vagy,(mint pl. én is) akkor látszólag örök vesztes vagy. Senki nem szereti a tökéletes embereket. Nem szőnek tökéletes perzsa-szőnyegeket, hanem szándékosan tesznek bele hibát. A hibával tökéletes az alkotás, hiba nélkül nem lenne az! Minden mandalában is van egy szándékos hiba! Ezen a világon mindennek ára van!Ha valaki megy egy Q7-essel, nem tudjuk, mit adott érte: Van, aki egészséget, vagy szabadságot, vagy önmagát, vagy pénzt! 

Mindenkiben van kondicionált pénzügyi korlát felfelé is, és lefelé is. A hitrendszered korlátját odébb kell tolnod, ha el akarsz érni egy akkora célt, amelyet még korábban nem értél el! Akadályok bukkannak fel a céljaid elérése során, két okból:1. Fejlődj, 2. Segítenek eldönteni azt, hogy biztosan akarod-e azt a célt? A poharadból soha nem tudod kiszedni a levegőt, csak egy módon: ha teletöltöd folyadékkal. A rossz érzéstől sem tudsz megszabadulni, az életed poharát is csak akkor tudod megváltoztatni, ha teletöltöd jó érzésekkel. 

Az iránytűd az ÉRZÉSED. HA JÓ ÉRZÉSED VAN, akkor jó irányba haladsz. Az egyetlen, ami igazán a tiéd, az az érzésed! Figyelj rá!Ha nem érzed jól magad, azonnal gondolj valami másra!Mosolyoghatsz, és ettől azonnal jó érzésed lesz!A jó érzésed tuti elvisz oda, ahol lenni szeretnél!Soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj, mert ne akard időről-időre újra átélni a rosszat!

Csak kétféle időd van:1. Amikor jól érzed magad, akkor befekteted az időd,2.Amikor nem, akkor elvesztegeted. Az ÉRZÉSED az iránytűd! MINDIG!

Amikor dolgoznod kell, olyan munkán, amit nem szeretsz, akkor mi a teendőd?Hát az, hogy érezd jól magad, és csináld!Azért nem érzed jól magad eredetileg, mert valamiért kényelmetlen, félsz tőle, nehéznek tartod,túl nehéznek, és úgy érzed, nem fog sikerülni. Egyszóval komfortzónán kívül van. Minden, amit először csinálsz, az komfortzónán kívül lesz először. Mit mond erre Jézus:"Legyetek olyanok, mint a kis gyermek... különben nem kerültök be a mennyek országába."Milyen a kicsi gyermek:kíváncsi. Éppen felfedezi a világot!Bármit lehet rá mondani, csak azt nem, hogy komfortzónán belül van. Recsegve, ropogva tágítja komfortzónája határait. Egyszóval :ÉL!És mit mond erre az "okos"felnőtt:Nem, nem, nem lehet, nem! Az idióta, éppen most csinál pszichológiai rabszolgát a gyermekéből jó szándékkal, és nem is tud róla! "A pokol kapuja jó szándékkal van kikövezve!” Te érted ezt? Tényleg érted? Te hogyan programozod a gyermekedet? Jó szándékkal, vagy biztatod? Na, ez az, ami nem mindegy!


Amikor egy felnőttet azért cseszeget valaki, mert kezdetben ügyetlenkedik egy új munkán, az analóg módon olyan, mintha a kicsi gyermeked járás tanulása közben elesik, és te arra biztatnád, hogy tovább ne próbálkozzék, mert valószínűleg újra el fog esni, inkább üljön bele egy tolókocsiba, és majd te tologatni fogod élete végéig. Úgy-e, eléggé idióta helyzet lenne? Vigyázz, mert felnőttként ezt csinálja veled a világ! És te vevő voltál, vagy, és leszel erre az ökörszarra, mert kondicionáltak arra a mély elkötelezettségre, hogy kényelmes legyél! Ez egyike azon négy elkötelezettségednek, amelyre észrevétlenül kondicionált a világ, és ezek némelyike már olyan mélyen benned van, hogy néha még a túlélésednél is fontosabb! Ez a négy elkötelezettség (Darnel tréningen: 1. Jól nézzél ki,2. Te dominálj másokat, és téged senki, 3. Igazad legyen, 4. Kényelmes legyél. Sok ember hal meg verekedésben, és gyilkosságok következtében! Ez nem az EGO dominanciájáról szól, és arról, hogy kinek van igaza?)

Ha nem érzed jól magad, miközben új és nehéz a munkád, csináld mosolyogva! Lehetetlen rosszul érezni magad, ha mosolyogsz, megfigyelted? Fagyjon rá a mosoly az arcodra, és figyelj a munkádra. Minél többet csinálod, annál előbb lesz komfortzónán belül. És mi a teendőd, ha valakitől fejmosást kapsz, mert (kezdetben) rosszul csinálod, és az illető nem méltányolja igyekezeted, és erőfeszítésed? A mutatóujjadat begörbítve okozz magadnak egy pici fájdalmat, hogy belemélyeszted a körmöd a hüvelykujjadba. Figyelj erre a pici fájdalomra,és ne figyelj arra az idiótára, aki azért bánt, mert éppen a komfortzónád határait tágítod!Észrevétlenül meg tudod ezt csinálni az értekezleten az asztal alatt, nem látják. Nem tudsz kétfelé figyelni, ezáltal a bírálat lepereg rólad. Tedd ezt SZOKÁSODDÁ és boldog leszel. Nem majd valamikor a Mennyországban, hanem ITT és MOST!  

 Amikor valamit elkezdesz, amit még nem csináltál, komfortzónán kívül vagy, ezért rossz érzésed van. Csináld sokat és gyorsan, hogy kitágítsd a komfortzónád gyorsan, mert komfortzónán kívül mindig félsz, és rossz érzésed van. Rohanj át rajta gyorsan, ne dagonyázz benne.(Tudom, ezt mondani könnyű, de ezek irányelvek a sikeres boldog élethez. Ez a siker ára, amit valaki megfizet.) Az a cél, hogy mielőbb jól érezd magad újra. Amíg nem érzed jól magad, mosolyogj! Lehetetlen mosoly közben rosszul érezni magad. A negatív érzések legsúlyosabbika a tehetetlen depresszió. Ez a gödör alja. Indulj el a bosszúvágy felé, ez jobb, mint a depresszió. Minden jobb, mint a depresszió. A következő nagy ugrás: tedd magad a hála állapotába! A hála a legkönnyebben elérhető pozitív érzés, és közvetlenül a szeretet alatt van. Nagyon könnyű hálásnak lenni valamiért. Van mindig valamid, ami másnak nincs, amiért hálás lehetsz! Ne kívülről várd a megoldást, mert a többiek csak téged tükröznek, de nem tudnak közvetlenül beavatkozni a te világodba, csak a reakciód az, ami minősíti a te tudatosságodat. Ha a reakcióid javulnak, akkor nő a tudatosságod, és az egész világ neked segít ebben, hogy fejlődj!



SZERKESZTÉS ALATT!


   A.Miért az NLP?

 Én miért döntöttem úgy, hogy elmegyek:

- Fejlődni akarok, életem minden területén. Harmóniára törekszem, és ezért nekem kell tennem.

- Az anyagiak az értékrendemben nagyon hátul szerepeltek, ugyanakkor nagyon mély vágy él bennem olyan dolgok iránt. amely anyagi síkon tud megvalósulni.(pl. utazás, anyagi korlátok feloldása, nemzetközi szintű anyagi függetlenség, stb.)

- Felismertem, hogy viszonylagos anyagi jólétem a feleségem vágyainak függvénye. Amire ő vágyott, azt könnyedén és lazán villámgyorsan elértük, (A feleségem szeretete minden más prioritást felülír nálam.) amire én, azt görcsösen, verejtékezve, vagy nem értem el. Ennek oka egy borzasztóan rossz program a fejemben, amelyet legfőbb ideje felülírnom.

- Felismertem, hogy az a mondat, hogy szeretem magam, mindaddig egy tartalom nélküli üres frázis a fejemben, ameddig megakadályozom magamat, hogy anyagi vágyaim akadálytalanul, korlátlanul teljesüljenek. „Isten és közöttem állok ÉN.” Ideje félreállnom az útból, és engednem, hogy Isten nekem szánt ajándékai korlátlan bőségben beáramolhassanak az életembe.

- Szórványosan már hallottam az NLP –ről, és kíváncsi voltam.

- A negyedére csökkentett kedvezményes ár motivált, hogy megragadjam a lehetőséget.

- Évát, a trénert érdekes személyiségként ismertem meg amszterdami utunkkor. Tesztelni akarta az EGO-m, hogy mi újat tud még nekem mondani? (A tréning bebizonyította, hogy van a jelenségre egyszavas jó válasz: Profizmus.)

Mit vártam a tréningtől:

- A legvadabb álmaimat egyáltalán le merjem írni!


- Végre engedélyezzem magamnak, és el tudjam várni, hogy mindazt megkapjam az élettől anyagiakban is, amit Isten nekem szánt, és amely alanyi jogon jár nekem: önbecsülést, szabadságot, gazdagságot, boldogságot, egészséget, és általában a teremtési képességem, és teremtési sebességem drasztikus növekedését azáltal, hogy a javak felém való áramlásának útjából az EGO – m nevű akadályt képes legyek programszerűen félreállítani.


 B.Az NLP axiómái:

1.Az emberek nem a valóságra reagálnak, hanem egy olyan belső térképre, amit a világban kialakítottak.

2.Minden ember magában hordja a számára szükséges erőforrásokat. Minél jobban szeretsz, annál nagyobb hatalmad van. Minél több felelősséget vállalsz azért, ami téged érint, annál szabadabb leszel.

3.Minden ember az adott pillanatban a számára – nem a mi számunkra –legmegfelelőbb módon cselekszik.
Ha elvárással mész valahova, akkor csalódás érhet. Csalódásaink azért vannak, mert voltak elvárásaink.

4. Minden viselkedés szándéka szubjektíven pozitív. (Senki nem bánt senkit.) Vannak emberek, akik, amikor abba akarják hagyni a dohányzást, ellenségként kezelik önmaguk azon részét, amely felelős a dohányzásért és a függőségért. A tapasztalat szerint ez nem vezet eredményre. A dohányzás hosszú távon valóban káros. Rövid távon viszont segíthet csökkenteni a stresszt, elnyomni a rossz érzéseket, szociális kapcsolatokat kezdeményezni és ápolni, - figyeld csak meg egyszer a munkahelyen, vagy a tanfolyamok szüneteiben dohányzókat, mennyire lenyugszanak, és milyen könnyedén állnak szóba egymással. A tudatalatti azon része, amely a dohányzásért felelős, tulajdonképpen semmi rosszat nem akar. Az NLP abból indul ki, hogy minden értelmetlennek tűnő viselkedés az érte felelős tudattalan rész szemszögéből pillanatnyilag a legokosabb megoldás ahhoz, hogy a problémát rövid távon megoldja. Ha sikerül felderítened ezt a pozitív szándékot, akkor a tudatalatti lényegesen együttműködőbb lesz a probléma megoldásában, mintha ellenségként kezelnénk. Akit szeretsz, az a barátod. Akit gyűlölsz, akitől félsz, akit megvetsz, az, az ellenséged. Mindig!

5.Minden viselkedés hasznos valamilyen helyzetben. (Az a piskóta, amely piskótának nem jó, még tud kiváló somlói galuska lenni.

6.Egy rendszeren belül a legrugalmasabbnak ható elem a leghatékonyabb. (Pl.: a horgász botja.) Ha a te élő rendszeredben a legrugalmasabb lény úgy használja a hatalmát, hogy figyelembe veszi a három alapvető spirituális elvet, a "tudat fejlődését", a "szeretet növelését", és az "egyéni felelősség erősítését", akkor ezzel elősegíti az egész rendszer spirituális fejlődését.

7.Az alkotott élmények éppúgy befolyásolnak, mint a megtörténtek.(Panaszkodunk, magyarázkodunk, vagy alkotunk jó érzéseket.). Aki érzelmileg erősen motivált életmódja megváltoztatásában, az gyorsabban és könnyebben fogja véghezvinni ezt, mint az, aki érzelmileg kevésbé motivált.

8.A tiszta, nyitott érzékszervi csatornákat nem pótolja semmi. A bőr a legnagyobb szervünk.
Az elménk egy jéghegyhez hasonlít, tudatos elménk a jéghegy csúcsa.
400milliárd bit/sec. információ érkezik az agyhoz, ebből 2000bit/sec. a tudatos.


Gyermekkorunktól programoz bennünket a világ, (szülők, TV stb.), kialakul egy szűrő, amin keresztül engedjük át az információkat. 
A szűrőnk hivatott meggátolni, hogy beleőrüljünk az információáradatba, mellékhatásként "megvéd" a szűrőnk által nem engedélyezett "túl nagy siker" "káros" hatásaitól is.
Életünk robotpilóta üzemmódban zajlik, és találkozások alkalmával 30 másodpercre, tudatosra váltunk, majd visszakapcsolunk. Szinte minden döntésünket tudatalatti szinten hozzuk, miközben azt gondoljuk, hogy tudatos döntést hozunk.
Mindenki egy hitrendszer szerint él. Ez az ő szűrője, hogy mit enged be az agyába. Minden hitrendszer korlátozó. Nekem lehetőség ott van, ahol felkészültségem és a lehetőség találkozik. Ezért járok állandóan tréningekre.(Több, mint 220 tréningen voltam.) Kicsit mindegyik tágítja a szűrőmet...

9.A kommunikáció lényege a partnertől jövő válaszban van. A válaszból mindig kiderül, hogy a partner szűrője itt és most mit engedélyez számára. A cselekvésnek, így a kommunikációnak sincsenek hibái, csak eredményei vannak. Nincsen kudarc, csak visszajelzés van.

10. Aki tanul, és tanít, az él. A tanulás és a tanítás abban különbözik egymástól, hogy egy meghatározott, a résztvevők számára fontos tartalmat különböző perspektívából tapasztalunk meg, és élünk át. A tanárnak ugyanúgy szüksége van tanítványokra tapasztalatszerzés céljából, mint a tanítványoknak a tanárra. Ez egy közös út, amelyen akkor lehet a legjobban haladni, ha nem felejtjük el különböző perspektívákból megélni.
Az élet lényege a tanulás és a tanítás. Ezért vagyunk a létezés eme síkján. Ezáltal fejlődünk, és így járulunk hozzá az egész teremtés fejlődéséhez, ha akarjuk. Aki úgy gondolja, hogy már nem kell tanulnia, az alapjában véve a halál, az e világtól való elszakadás mellett döntött, hiszen már nem akar tovább növekedni. Ami pedig nem növekszik tovább, az meghal. Ezt minden nap megfigyelhetjük a természetben. Aki nem akar tanítani, az nem akarja gazdagítani tudásával, tehetségével és élettapasztalatával a teremtést. Vagyis, nem érdekli őt a teremtés egésze. Aki ugyanis nem hoz gyümölcsöt, az nem táplál másokat, és nem járul hozzá az élet fenntartásához és továbbadásához. Aki pedig nem támogatja a fejlődést - bár tudná - annak az a meggyőződése, hogy nem fontos a nagy egészet fenntartani. Hiszen, ha fontos lenne neki, akkor törődne vele...
A másik nagy csapda - sokkal nagyobb, mint a nemtanítás - az a tanítványi lét tagadása. Egy szinten a "tanító" megáll, mert kíváncsisága helyét a hiúság veszi át, kezdi magát mindent tudónak képzelni. "Én vagyok a világ közepe", mondja az EGO, és a kíváncsiság és nyitottság idejétmúlt fogalommá válik, helyét a csalhatatlan nagy tanító szerep veszi át. Amíg életben vagy, alapvetően tanítvány vagy, nem tanító. Mindenki, az egész teremtés téged segít, minden találkozás sorsszerű, mindenki a te világodban azért jelenik meg, hogy téged teszteljen, újra és újra. Megmutat neked dolgokat, amiket nem akarsz tudomásul venni, és száműzött részedként arra vár, hogy elfogadd, ő is a "te kutyád kölke."Nem az a dolgod, hogy megváltoztasd a világot, hanem az, hogy te változz. Nem az a dolgod, hogy bármit, amit itt, vagy bárhol olvasol, dogmaként elfogadj, hanem az, hogy "légy kíváncsi és nyitott, mint a kis gyermek, különben soha nem mégy be a mennyek országába."(Amely itt és most van.)

11. Egy személy pozitív értéke állandó, míg a viselkedése megkérdőjelezhető. (Ne használjuk az alábbi szavakat, mert a szó energiája más: de, viszont, míg, ellenben, bár.)

12. Az emberek tökéletesen „működnek”, mint egy puzzle darabjai. Mindenkit teszi a dolgát. Mindenki úgy tökéletes, ahogy van.




C.NLP általános alapelvek

Hogyan működünk?



1.Az emberi tudat modelljeként képzelj el egy jéghegyet. A csúcsa, ami látszik, az a tudatos elme. Ami a mélyben van, és nem látszik, az a tudatalatti.
2. 400 milliárd bit/sec. információ érkezik naponta az agyhoz. Ebből 2000bit/sec. a tudatos.
3. Életünk robotpilóta üzemmódban zajlik, és találkozások alkalmával 30 másodpercre, tudatosra váltunk, majd visszakapcsolunk.
4. Szinte minden döntésünket tudatalatti szinten hozzuk, miközben azt gondoljuk, hogy tudatos döntést hozunk.
5. Gyermekkorunktól programoz bennünket a világ, (szülők, TV stb.), kialakul egy szűrő, amin keresztül engedjük át az információkat.
6. A szűrőnk hivatott meggátolni, hogy beleőrüljünk az információáradatba, mellékhatásként "megvéd" a szűrőnk által nem engedélyezett "túl nagy siker" "káros" hatásaitól is.
(Az NLP tréning recsegve - ropogva elkezdte nálam tágítani ezt a szűrőt, mert én ott voltam.)



A legtöbb személyiségfejlesztő tréning toldozza - foltozza azt a hitrendszert, amelyről pereg a vakolat. Az NLP alapvetően más: a régi hitrendszert nem foltozza, hanem egy részét ledózerolja. A régi hitrendszer bekerül a múzeumba.

Láttál már kaleidoszkópot? Egy látcsövet képzelj el, melynek a szemtől távoli végén, ha megnézzük, apró pici műanyag hulladék darabkák vannak benne, melyeket a kaleidoszkópban elhelyezett tükrök különböző szép színes mintákká varázsolják, ha belenézünk. Belenézünk a kaleidoszkópba, és látjuk, amit látunk. Apró pici műanyag szir-szarokat nézünk a kaleidoszkópban, és szép színes formákat látunk. Az élet színes darabkái sem nem szépek, sem nem csúnyák. Az élet apró pici műanyagdarabkákból áll, ezek az élet különböző történései. Ha tele van velük a szoba, és rájuk lépsz, akár bosszúságot is okozhatnak. Kaleidoszkópon keresztül ugyanezek akár lehetnek szépek is. akarod – e megcímkézni ezeket a történéseket? Ha megcímkézted, akkor ettől jól érzed magad. Ha nem sikerülne a hála állapotába hozni magad azonnal, amikor akarod, akkor csinálj magadnak egy pici fájdalmat, (pl. a mutatóujjaddal megnyomod a hüvelykujjad körömágyát) és az rögtön a MOST – ba hoz. A mi történik most? Ez a kérdés azonnal a jelenbe hoz. A jelenben soha nincs rossz érzés. A jelenben soha nem érzel rossz érzést, mert csak a ventilátor zúg, és nincs mitől félni. A jelenben csak apró, pici műanyag darabkák vannak.


Tudatos programom (parancsom az), hogy felállok, minden mást a tudatalatti intéz. Amikor a tudatalatti intézkedik, akkor robotpilótára vagyok kapcsolva, és nem vagyok a figyelem állapotában. időnként érdemes átvenni a tudatalattitól az irányítást.


Az elme működésének törvényei

1.      Az irányítás törvénye. (Kézben tartjuk az életünket.)
2.      Az ok-okozat törvénye. (Nincsenek véletlenek, de az okokat nem érdemes keresni. A MIÉRT? kérdésre az egyetlen helyes válasz: CSAK! Mert mindig minden hitrendszeren alapszik, és soha nem fog egyezni a résztvevők véleménye, és csak felesleges vitát kreálnak a MIÉRT? – ek.) Eldönthetem azt, hogy áldozatként élem az életemet, vagy a saját kezembe veszem az irányítást és vállalom mától a felelősséget mindenért, ami velem történik.
3.      A hit törvénye. (Amiben hiszünk, az valósággá válik.) Azt biztosan tudjuk, hogy ehetünk vajas kenyeret, ezért emiatt nem aggódunk. A világítótorony sem aggódik, csak világít. Minden olyan hitünk, mely a vajas kenyér szintjén van, valósággá válik.
4.      A helyettesítés törvénye. A tudatalattinak csak emlékezete van, minden információt betárol, jobb, mint a világháló. A tudatnak nincs emlékezete, de egyszerre csak egy dologgal tud foglalkozni. Helyettesítjük egy másik dologgal, az aggódást pl. a hálával. A gyeplő a mi kezünkben van.
5.      A vonzás törvénye. (Amilyen érzést kibocsátasz, olyan világot hozol létre magad körül. Mindent te csinálsz az életedben. Az érzéseid az iránytűk, arról informálnak, hogy a szándékod szerinti irányba haladsz – e?)
6.      A megfelelés törvénye. Nem kell sokat gondolkozni azon, hogy hogyan érzed magad. Ha szomorú emberek vesznek körül, ha nem tudod kifizetni a számláidat, az egy teszt: csak azért kell látnod, hogy felbosszantod – e magad? Amíg apró, pici műanyagdarabok, addig nincs dolgod vele, de ha bosszant, akkor van. (Hogyan szól egy tenyér, ha csattan?)
7.      A koncentráció törvénye. (Amire figyelsz, megnő, sokszorozódik.) Ítélkezel, bírálsz, sajnálsz és vádolsz. Te senki más életét nem tudod irányítani. Neked azért van rossz érzésed, mert a másik nem az elvárásodnak megfelelően cselekszik. Te eldöntöd, hogy amire te odafigyelsz, az neked tetszik, vagy nem. Ha nincs elvárásod, akkor minden apró, pici műanyag darabka. Ha nem érzed jól magad, akkor biztosan nem a célod irányába mész. Nem a másik ember dühített fel, hanem benned feljött a saját dühöd, és a robotpilótád átvette az irányítást.

Minden gondolati struktúrának helye van a fejünkben. Ez egy rendszer, és úgy, mint egy irattárban, rendet tudunk rakni a saját fejünkben.


A NEM szót az agyunk nem ismeri. Érdemes használni egy üzleti ajánlat zárásaként, mert tompítós, és erőszakmentesnek hat: Pl.:”Nem kell most azonnal belépned, elég, ha végiggondolod.”

A „MERT” – et hiányként és rossz érzéssel hallgatod.

A gondolatod nem a tiéd, azt átvetted valahol, valakitől. Az ÉRZÉS - ed az egyetlen, ami biztosan a tiéd. Bármire programozod magad, ha nem igaz, akkor rossz érzést kreál. Kiragasztasz képeket, de ahányszor ránézel, mindig az, az érzésed, hogy nincs. A hiány mindig rossz érzést szül.

Csak olyan megfogalmazás célszerű, amelyet igaznak érzel, mert az nem szül rossz érzést. Pl.:”Gazdagnak lenni jó.” „Élvezem a luxust.”Az ilyen és hasonló mondatok felhozzák neked a jó érzést, és fel is fokozzák.

A szegények csak mennyiségben, a gazdagok minőségben is tudnak gondolkozni. A bőségre koncentrálni, és a hiányt nem észrevenni.

Minden ember más és más. Nem tudok olyat mondani, amely minden embernek jó. Célszerű mindig megengedő fogalmazást használni, mert az nem hat erőszakosnak, ezért nem vált ki másban ellenállást és rossz érzést. Pl.:”Megteheted azt is, hogy belépsz, és azt is, hogy nem.”

Írd le, mi az a legfontosabb bővített mondat, amit a pénzzel kapcsolatban átadnál valakinek, akit a világon a legjobban szeretsz: Pl.:”- Édesanyám, amikor a pénzre gondolsz, töltsön el jó érzéssel az, hogy nekünk mindig van belőle elegendő, sőt több mint, amit el tudunk költeni.”

Írj le 30 olyan dolgot, amely a pénzzel kapcsolatban most eszedbe jut: 

Pl.:- Az idő, több mint pénz.
- A pénz egy gondolati építmény, amelyet az érzéseid hívnak elő a bankból.
- A pénz szeretete a világegyetem szeretete.
- A pénz Isten gondolataiból jött.
- A pénz számolva jó.
- Még jobb, ha annyi van, hogy nehéz megszámolni.
- A pénz olyan a gazdaságban, mint az olaj a gépezetben.
- A pénz csereeszköz.
- A pénz segít elérni az álmaimat.
- A pénz arra való, hogy megvalósítsa az álmaimat.
- A pénz alanyi jogon jár nekem.
- Boldogan adom ki a pénzt, hogy megsokszorozva térjen vissza hozzám.
- A pénz azt jelenti, hogy az állam tartozik nekem.
- Jó érzés fogni a pénzt a kezemben.
- A pénz tapintása jó.
- A pénzt bűncselekmény eltépni.
- Életemben először téptem el pénzt.
- Ez egy kicsit megviselt.
- Van belőle annyi, mint a szemét.
- Borzalmas érzés volt.
- Ez egy vicc, látni a széttépett, szemetesben landoló csíkokat.
- Nem nagy ügy, 1000Ft-ot bármikor, bármire elköltesz.
- Ez csak egy papírdarab.
- Amit pénznek nevezünk, az valójában egy megállapodás.
- A pénz arra való, hogy elköltsük.
- Sárga csekk befizetésének jó érzése: munkahelyeket teremtek a befizetéssel sok embernek.
- Sok embernek adok azzal, hogy egy szolgáltatást kifizetek.
- Fizetőképesnek lenni jó dolog. 
- Gazdagnak lenni még jobb dolog.


Önmagam és világom jobb megértését 2009 - ben lavinaszerűen Szalai Sanyi barátom indította el nálam, amikor megajándékozott A TITOK DVD-vel. Miután kb. ötvenszer megnéztem, több példányban lemásolva, ötven jó barátomnak kölcsönadtam, hogy megnézzék. A barátaimnak kb. a fele, legnagyobb megdöbbenésemre, soha nem engedélyezte magának a DVD megnézését, keresett és talált millió kifogást, hogy miért nem, noha ingyen volt, és semmilyen kényszerítő erő részemről nem hatott. Kb. 2 évnek kellett eltelnie, hogy ennek miért-jére megkapjam a választ (Nem engedélyezte a szűrőjük.). Íme: 
Voltam 2 NLP tréningen, megpróbálom az eredményét vázolni:

 

NLP tréning 2. blokk tisztulása: (2011.febr. 24.)


Voltam egy hálózatépítő találkozón és ott volt egy házaspár, akiknek 2000 ember van a hálózatukban, az enyémben pedig 130, és néhány nappal indultam csak később, mint ők. Miért ők 2000, és én 130? Miért? Miért? Miért?

5 nappal a tréning után ezekre a válaszokra ébredtem:

1. Az elménk egy jéghegyhez hasonlít, tudatos elménk a jéghegy csúcsa.
2. 400milliárd bit/sec. információ érkezik az agyhoz, ebből 2000bit/sec. a tudatos.
3. Életünk robotpilóta üzemmódban zajlik, és találkozások alkalmával 30 másodpercre, tudatosra váltunk, majd visszakapcsolunk.
4. Szinte minden döntésünket tudatalatti szinten hozzuk, miközben azt gondoljuk, hogy tudatos döntést hozunk.
5. Gyermekkorunktól programoz bennünket a világ, (szülők, TV stb.), kialakul egy szűrő, amin keresztül engedjük át az információkat.
6. A szűrőnk hivatott meggátolni, hogy beleőrüljünk az információáradatba, mellékhatásként "megvéd" a szűrőnk által nem engedélyezett "túl nagy siker" "káros" hatásaitól is.
7. Az NLP tréning recsegve - ropogva elkezdte nálam tágítani ezt a szűrőt, mert én ott voltam.


Azt a lehetőséget, amit a közelmúltban a barátaimnak felajánlottam, január 10-ig, Amszterdamig nagyon picinek láttam. Mégis elmentem, időt, pénzt, energiát nem kímélve, mert tapasztalatból tudom, hogy minden lehetőség első alkalommal nagyon kicsinek látszik. Azóta egy kínlódás az életem, hogy naponta egy kis időre a tudatos figyelem állapotában tudjak maradni. A tanulásunknak kevesebb, mint 1/10 ezreléke tudatos tanulás, a nagy többség tudattalan tanulás mindenkinél, és metakommunikációs szinten zajlik.(Nem is tudunk róla.) Azóta a recsegve-ropogva tágított szűrőm hatására kezdek ráébredni életem talán legnagyobb lehetőségére, egy olyan MLM üzletre, amely márciusban jön be az országba.

Azt kéne Tőlük megkérdeznem, hogy bíznak-e bennem? Igazából értelmetlen kérdés, mert nem túl sokat tudtam tenni azért, hogy bízzanak bennem. A ő szűrőik is kiválóan működnek...

Két nappal később (2011.február 26 - án) ezt írtam valakinek: 



2011.február 25-én este „véletlenül” a kezembe akadt Ruediger Dahlke: A pénz pszichológiája c. könyve, és annak 11. oldalán egy idézet: „Olyan dolgokat veszünk, amelyekre nincs szükségünk, olyan pénzből, amely nem a miénk, és azért, hogy olyan emberek előtt vágjunk fel vele, akiket nem is kedvelünk.”


Ehhez én még hozzátenném, hogy egész életünkben olyan emberek „tanítanak” bennünket, akiknek még annyira sincs fogalmuk az életről, mint nekünk, és mi fizetünk ezért, hogy a vak vezessen világtalant. Én nem tudok mindent! Az este azzal feküdtem le, hogy egy barátomnak problémája van, szeretnék segíteni, és a tudatalattim segítségét kértem a problémához.


A legfontosabb axióma, amit érdemes megérteni egy duális holisztikus világból:

  A Te világodban csakis kizárólag Te vagy! Senki nincs a Te világodban, csak Te! Senki nem tud belepiszkálni a Te világodba a Te beleegyezésed nélkül! Senki, és soha! Senki nem tud elátkozni a beleegyezésed nélkül! A parazitád, a belső bíró és az áldozat csinálják veled ezt.(Gondolatébresztő 1.- ben ezt részleteztem.)

Én azt csináltam az anyámmal gondolatban, hogy örökölni akartam. Valószínűleg azt kapta tőlem vissza, amit korábban vetett. Én most ezt kapom vissza a gyerekeimtől, mindhárom akarja az örökségét most azonnal. (El akarják velem adatni a házunkat, mert "nem negyven évesen akarnak örökölni!")

Ezek az én gondolataim és az én tükreim az én világomban.A gyerekeim durvák, arrogánsak, hisztérikusak, azt érzik, ez az egyetlen lehetőségük az életben. (exponenciálisan azt kapom vissza, amit én vetettem. A gyerekeim csak tükrök az életemben, mindenki az!) Én is rosszul tűröm, január 9-én a nagylányom vezetett, vitt az amszterdami buszhoz, és úgy összevesztünk, hogy "bekattantam", kértem, hogy kiszállok, és nem állt meg.Kinyitottam az anyósülés ajtaját, és mielőtt kiléptem volna a 100KM/órával száguldó autóból. az őrangyalom lelökte a felemről a sapkát a nyitott ajtó felé. A sapkám elvesztésétől való félelem hatására reflexszerűen becsuktam az ajtót és észhez tértem. Mi történt volna akkor, ha az őrangyalom nem elég gyors?  

Állandóan játszmákat játszunk a mi világunkban látszólag másokkal, de valójában önmagunkkal. Az érzéseink lifteznek föl, és le, és rezonanciával vonzunk be találkozásokat, vagyis tükröket. A tükreim az én érzéseimet mutatják, semmi közük a gyerekeimhez!


A második legfontosabb axióma az, hogy semmi nem a tiéd ezen a világon, mindent kölcsön kaptál, kivéve egy dolgot: Az érzésed egyedül a tiéd. A gondolatod nem a tiéd, azt átvetted valahol, valakitől! A gondolataidat kölcsön kaptad, a házadat, a jövedelmeidet, a találkozásaidat, mindent. Ezek mind okozatok, az érzésed egyedül, amely hozzád tartozik. Ha nincs jó érzésed, az mindig hiány! Azt jelenti, hogy a hiányt éled meg. A MOST - ban soha nincs rossz érzésed! Ha átkapcsolod magad a hála állapotába, akkor átkapcsoltad magad a MOST – ba! Soha nem az számít, hogy mi történik, hanem mindig az számít, hogy hogyan érzed magad tőle.


Amikor megszülettünk, még mi, mi voltunk. Minél több mindennel azonosítjuk magunkat, ami nem mi vagyunk, annál inkább elveszítjük saját magunkat. Minden, amivel azonosulsz, az elvesz belőled. Te irányítsd az érzelmeidet, ne az érzelmeid irányítsanak téged! (Az érzelmek betörése.)

Én nem vagyok bölcs, és nem tudok mindent! Van bennem egy csipetnyi alázat, és esténként megkérem a tudatalattimat, hogy dolgozzon az aktuális problémámon. És reggelre megvan a megoldás, és a lelki békém is.


Végy egy szál fehér gyertyát. (A gyertya lángja karmaégetésre való.) Azt a karmát égeti el, amelyet Te szőttél magadnak,,mert a Te világodban senkinek nincs hatalma neked karmát szőni. Mindenki más csak téged tükröz. Az egész világegyetem ezzel segíti a Te fejlődésedet, hogy tükörként eléd tárja a láthatatlant, mindent, amit nem akarsz meglátni. Tedd fel Bagdi Bella Elengedés CD számát ismétlőre. gondolj valamire, amiért hálás vagy. (Hozd a hála állapotába magad!) 7x legalább játszd le, és közben nézd a lángot. Hála, megbocsátás és szeretet. 


Nem valaki más felé, mert a Te világodban csak Te vagy. Bocsáss meg saját magadnak mindenért!  
Utána tegyél fel klasszikus zenét, pl. Vivaldit. A klasszikus zene kikapcsolja  bal (tudatos) agyféltekét, és bevési a tudatalattiba ezt a programot.

Mondanám, hogy engedd meg magadnak az NLP-t.  Ne gyere kocsival, mert átrendezi a tudatot! Lehet, hogy a szűrőd meggátol abban, hogy elgyere.

A szűrőnk hivatott meggátolni, hogy beleőrüljünk az információáradatba, mellékhatásként "megvéd" a szűrőnk által nem engedélyezett "túl nagy siker" "káros" hatásaitól is. Az NLP tréning recsegve - ropogva elkezdte nálam tágítani ezt a szűrőt, mert én ott voltam

A barátom elmondott nekem valamit, és most én is elmondtam neki valamit. Hogy mennyire nem vagyunk (én nem vagyok, és más ugyanígy nem) a figyelem állapotában, másfél órával a Neki elküldött levél után döbbentem rá: az én világomban a tudatalattim üzenete nekem szólt. 

Egy olyan sokk nem volt elég nekem, amit január 9-én kikapcsolt állapotban majdnem elkövettem (magamat majdnem megnyomorítva, vagy megölve), hogy érezzem: nekem van egy problémám, és magam miatt megkérdezzem a tudatalattimat!!! Magam miatt soha nem kérdeztem volna meg, mert ilyen a programom: másokért bármit, önmagamért semmit!


13,5 éves koromig hallgattam a pap baromságait a templomban, hogy másokért cselekedni nagyszerű dolog, és nemes cselekedet, önmagunkért cselekedni hitvány és önző dolog.  

Látod, hogy a robotpilótám a templom és a pap elleni lázadásom után 45!!!!!! évvel is "nagyszerűen és észrevétlenül bevisz engem a zsákutcába? 

Az én világomban, ahol csak én vagyok, nekem kell megcsinálnom magamon a gyertyás karmaégetést.

Az üzenet nekem szólt
és az én világomban Te voltál Barátom a tükör, a Te világodban pedig én. Azért nem ártana, ha Te is megcsinálnád magaddal. Köszönöm szépen kedves Tükröm, rengeteget segítettél.


Remélem, én is tudtam a Barátomnak! Remélem, nem gondolja azt, hogy megőrültem.  

Csak egy kicsit átrendeztem tréneri segítséggel a tudatom. Amikor jöttem haza NLP-ről, teljes összeomlás volt a vezérlő központomban. Nem ijedtem meg, mert a tréner előre megmondta, hogy ez lesz.

De nem propagáltam, mert nem akartam senkit ettől a szuper tréningtől elijeszteni.


Szerkesztés alatt!

http://www.youtube.com/watch?v=rYfZ5hrBq0s&feature=player_detailpage 



5. TM technológia hatásai (Transzcendentális  Meditáció) Maharishi Yogi, Robert Rothés Denise Denniston útmutatásai nyomán (Avagy, hogyan élvezhetjük maradéktalanul életünket?)

http://www.youtube.com/watch?v=9VGgRB59FkI&feature=player_embedded#at=90


„Az elvégzett kutatás azt mutatja, hogy a transzcendentális meditáció fiziológiai hatása pontosan az ellenkezője annak, amit az orvostudomány megállapítása szerint a test a stressz követelményeivel szemben jellegzetesen kifejt.
A TM technika olyan módszer, amely annyira elnyugtatja az ember központi idegrendszerét, hogy…az nem szenved a stressztől. Azt gondolom, hogy ha a transzcendentális meditációval úgy tudják befolyásolni az idegrendszert, hogy az valóban elnyugszik és valóban bármilyen követelménynek a legjobban meg tud felelni, akkor ez az ideális megoldás.”
Dr. Selye János, a Montreali Egyetem Kísérleti Orvostudományi és Sebészeti Intézetének néhai igazgatója, a stressz nemzetközileg ismert orvostudományi szaktekintélye (az intézet R.M. Oates, Jr.: Celebrating the Dawn című könyvéből való).


Bevezetés

Maharishi Mahesh Yogi 1959. január 30 – án érkezett meg San Francisco nemzetközi repülőterére. Ez volt első látogatása az Egyesült Államokban, és ez volt a második kontinens föld körüli útján, amelyen a transzcendentális meditáció (a továbbiakban TM) technikáját a világnak bemutatta.

Maharishi első ottani TM – előadásáról a San Francisco Cronicle adott hírt. Maharishi előadásainak sok száz látogatója volt, és sokan megtanulták a technikát.

Abban a kezdeti időszakban még nem volt más TM tanár, nem voltak más TM előadók, TM szervezetek, sem központok. San Francisco után Maharishi több hónapot töltött Los Angelesben, azután továbbment New Yorkba, majd New Yorkból Londonba, Németországba, Görögországba, és tovább a föld körül.
A TM mozgalom egyszerűen indult, és egyenletesen növekedett. A technika első tudományos kutatásának nyilvánosságra hozatalával a TM hirtelen megjelent a világ tudatában.

A TM – et először a California Egyetemen, Los Angelesben, Robert Keith Wallace fiziológus tanulmányozta 1968 – ban. Értekezése, A transzcendentális meditáció fiziológiai hatása. A tudat feltérképezett negyedik fő állapota a filozófiai a filozófiai tudományok doktora címet szerezte meg neki, és megjelent a Science című folyóiratban. Ez szintén nagy tudományos érdeklődési hullámot keltett a TM hatásai iránt.

1975 – re a TM közismert fogalommá vált. És ma?

Világszerte több, mint 3 millió mindenféle foglalkozású, korosztályú, képzettségű és vallású ember – ebből egymillió az Egyesült államokban – gyakorolja a TM – et. És ez a szám egyre növekszik.
Szert a világon 100 ország fontosabb városaiban már 1500 felett van a TM – központok száma. A TM –et a nem nyereséges nevelési szervezetek védnöksége alatt tanítják.

Az Egyesült Államokban a TM – et több, mint 6000 orvos tanulta meg, valamint nagy – és kisvállalatok vezető embereinek, menedzsereinek, és alkalmazottainak ezrei szerte a világon.
Gyakorolják a TM – et háziasszonyok, ügyvédek, számítógép – programozók, tanulók, tanítók, előadók, papok, hivatásos sportolók, Gyári munkások, építészek, pilóták, elektrotechnikusok, főszakácsok, és művészek.

Miért?

A TM – et könnyű megtanulni. Bárki képes rá, hogy gyakorolja. És működik.
Az elmúlt 18 év alatt több, mint 350 tudományos tanulmány érkezett a TM technika hatásairól, 160 egyetemen és kutatóintézetben,27 országban. A tanulmányok, amelyekből több is megjelent vezető tudományos folyóiratokban – azt mutatják, hogy a TM – program:
-          csökkenti a stresszt,
-          javítja a memóriát és a tanulási készséget,
-          növeli az energiát,
-          növeli a belső nyugalmat,
-          csökkenti az álmatlanságot,
-          növeli a boldogságot, és önbecsülést,
-          csökkenti a szorongást és a depressziót,
-          javítja a kapcsolatokat,
-          javítja az egészségi állapotot,
-          elősegíti a biológiailag fiatalabb életkor elérését.

Amióta Maharishi – 30 évvel ezelőtt – elkezdte tanítani a TM – technikát, nagy áttörések történtek a modern tudományban, a természet „működésének” megértésében. Az utóbbi időben a tudósok a természet működésének megértésében legmélyebb rétegeibe pillantottak be,felfedezvén a természeti törvény egyesített mezejét, amely az egész világegyetemben megnyilvánuló határtalan teremtő potenciál forrása.



Dienes István: A magasabb tudatállapotok fizikai modellezése

Bevezetés


A következő tömör értekezés a Maharishi Mahesh Yogi által megalkotott Maharishi Védikus Tudomány tudatfejlődésre vonatkozó alapvető ismeretit mutatja be. A Véda jelentése tudás, tiszta vagy teljes tudás, ezért Maharishi Védikus Tudomány a teljes tudás tudománya, mely jelen korunkban az alkalmazott tudattechnológiák és a hozzájuk kapcsolódó elméleti ismeretek révén a tudomány és technológia beteljesedéshez vezethet, s teheti mindezt azért, mert a tudás mindhárom alkotóelemét – a megismerőt, a megismerés tárgyát és az őket összekapcsoló megismerés folyamatát -, illetve azok egységes állapotát is érinti. Jelen tudományos korunk csak a megismerés tárgyára, valamint egy keveset a megismerés folyamatára összpontosít, s mivel kihagyja a tudás legalapvetőbb elemét a megismerőt, ezért csak részleges tudást, illetve alaptalan tudást nyújt. Maharishi Védikus Tudománya a tudás három alkotóelemét a tudat három minőségével – tapasztaló, tapasztalás tárgya és tapasztalás folyamata – azonosítja, s önmagát a tudat tudományaként definiálja. A tudás székhelyét nyújtó tudat szerkezetének és dinamikájának, azaz a tudás dinamikájának közvetlen megtapasztalására Maharishi Védikus Tudománya különféle tudattechnológiákat – Transzcendentális Meditáció (TM) és TM-Szidhi – alkalmaz. Ezen módszerek révén az egyén közvetlen tapasztalatokat szerezhet saját tudatosságának szerkezetére és annak legalapvetőbb állapotára a tiszta tudatra, vagy önvalóra vonatkozóan. Mivel Maharishi Védikus Tudománya a tudat tudománya, ezért jelen cikkünkben az alkalmazott tudattechnológiák révén kifejlődő magasabb tudatállapotok, valamint a tudás különböző szintjeinek bemutatására kerül sor, biztos alapot szolgáltatva ezzel a Maharishi Védikus Tudomány későbbiekben bemutatásra kerülő ágaihoz és alkalmazott területeihez. A modern tudomány felfedezéseivel vont párhuzam célja, hogy tisztán kirajzolódhasson előttünk a Maharishi Védikus Tudomány, mint Egységes Tudomány nyújtotta egyesítő szemlélet és tudásszerkezet váza, mely jelen korunk kritikus helyzetében a felmerült problémák leghatékonyabb és leggyorsabb megoldásaival kecsegtet. S teheti mindezt azért, mert a létezés legalapvetőbb szintjével, a tudattal foglalatoskodik, melynek egyetemes voltát ma már a modern tudomány is kezdi feltárni, ám az erre vonatkozó közvetlen tapasztalatokat, illetve ezek rendszerezett ismeretét jelen korunkban - a tudományos igényeket legmagasabb fokon kielégítő módon - úgy tűnik a legtisztábban Maharishi Védikus Tudományában találjuk. S hogy ez ne csak hangzatos szólam legyen jelen írásunkba az elméleti és modellezési lehetőségek mellett, a meditálók személyes tapasztalatait is megtalálja majd a kedves érdeklődő olvasó.

Az alkalmazott tudattechnológia

Maharishi Védikus Tudattudományának központi tudattechnológiája a Transzcendentális Meditáció vagy röviden TM technika. Ez a technika egy egyszerű és természetes módszer az elme aktivitásának ártatlan lecsendesítésére. A gyakorlat során az elmében tapasztalt gondolathullámok ahhoz hasonlóan csendesednek le, ahogyan egy hullám lecsendesedik az óceán felszínén. Az óceán felszínén fodrozódó hullám a gravitáció jóvoltából simul vissza az óceán felszínébe, ha az őt felkorbácsoló szél ereje megszűnik. Ehhez hasonlóan a TM-ben a gondolat lenyugvását az elme nagyobb boldogság felé való törekvése idézi elő, s mivel a teljesen csendes, nyugodt és beteljesedéssel teli gondolatmentes tudatosság megtapasztalása, amit tiszta tudatnak is nevezünk, a legnagyobb boldogság az elme számára, ezért természetesen vonzódik ehhez az állapothoz. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, alapvetően semmit nem kell tennünk, csak meg kell tanulnunk a figyelmet könnyedén befelé fordítani, illetve szükségünk van egy speciális gondolati impulzusra, a mantrára, mely lévén csak egy hangzás nem tartja meg az elmét a gondolatok jelentéssel bíró felszíni durva szintjén. A mantra helyes használata a figyelem vele előidézett természetes befelé fordítása révén elindítja a transzcendálás vagy túllépés egyszerű, önműködő folyamatát – innen származik a módszer elnevezése is -, melynek keretében az ártatlanul lecsendesedő elme a mantra, mint gondolatimpulzus egyre finomabb és finomabb állapotait tapasztalja, mígnem a legfinomabb állapot elérésével és túllépésével, azaz transzcendálásával belépünk a tiszta tudat teljesen éber, és maximálisan nyugodt állapotába. A módszer központi mozgató rugója tehát az elme természete és a mantra egyedi hangzásértékében szunnyad, amit a leendő meditáló idegrendszeréhez szabottan, vagyis személyre szólóan kell kiválasztani a TM-ben használt mantrák sorozatából. A mantra kiválasztása és átadása egy tudományos precizitással lefektetett folyamat részét képezi, amit csak a Maharishi által kiképzett oktatóktól sajátíthat el az érdeklődő. Az átadás precizitása és tisztasága nagyon fontos szerepet tölt be a módszer működésében, amit évezredek óta egy mester-tanítvány láncolat keretében őrzött az Indiában található Sankaracsarja mesteri hagyomány, melyet a mesterek védikus hagyományaként is tisztelünk. Ebből a hagyományi láncolatból érkezett hozzánk ötven évvel ezelőtt Maharishi is. A technika tehát időben is tesztelt, azaz nem most lett felfedezve, ami új benne az az általa kiváltott fiziológiai és mentális jellemzők modern tudományos értelmezése. Mivel a TM egy természetes technika, ezért, mind tudatilag, mind fiziológiailag mindenkinél ugyanazokat a változásokat idézi elő, ami kiváló lehetőséget nyújtott a módszer tudományos vizsgálatára. Ennek köszönhetően a történelemben talán először lehetőség adódott a tudatosság működésének tudományos vizsgálatára, mely mára már Maharishi Védikus Tudattudományaként önálló tudományággá nőtte ki magát.
A TM-et évezredek óta az emberi tudatosság és vele együtt az emberi fejlődés magasabb szintjeinek elérésére és magalapozására használták, melyet hagyományosan a megvilágosodás állapotaként ismerünk. Az megvilágosodás valójában ráébredés igazi lényegünkre, azaz az örökkön bennünk ragyogó tiszta éber tudatosságra, mely a Lét állapotaként egyúttal létezésünk és életünk alapját is képezi. A tudatosság fejlődése az ember esetében hét egymástól jól elkülöníthető tudatállapotban fejezi ki magát.

A TM-el kifejlődő magasabb tudatállapotok, illetve azok lehetséges fiziológiai értelmezése és fizikai modellezésének lehetőségei

Első lépésként most tömören tekintsük át az emberi idegrendszer által fenntartható föntebb említett hét tudatállapotot. Az első hármat mindenki jól ismeri: mélyalvás, álom és éber tudatállapot. Ezeket a tudatállapotokat változóknak hívjuk, hisz egyik sem marad fenn tartósan, a nap huszonnégy órájában váltogatjuk őket, illetve a tudatosság és a vele párosuló éberség mértéke is változik bennük. A negyedik tudatállapot az ébertudati aktivitás TM-en belüli ártatlan lecsendesedésével áll elő. Itt a tudat önmaga tapasztalója, a tiszta éberség, a tudat szingularitása vagy pontértéke. Mivel mentes a relatív tapasztalatoktól, illetve önön tudatpont értékének mindenütt jelenvalóságának tudatában van: határtalan is egyben, mely határtalanság kitágulása három további lépésben bontakozik ki.
Az első a kozmikus tudat, itt a tiszta tudat állandósága a három tudatállapot bármelyikében tartósan jelen van. Ezt követi az Isten tudat, majd pedig az egység vagy Brahman tudat. Ezek mind fiziológiai, mind tudati tapasztalatuk tekintetében jól elkülöníthető állapotokat képeznek és a valóságról szerzett tapasztalatok, illetve tudás más-más értékeit hordozzák. E rövid áttekintés után, most nézzük meg a most felsorolt tudatállapotok fizikai modellezéséhez és fiziológia hátterének megértéséhez szükséges fontosabb összetevőket.

A tudat definíciója

Ahhoz, hogy a magasabb tudatállapotok lehetséges fiziológiai hátterét és fizikai modelljét megalkothassuk először is azt kell megvizsgáljuk, hogy ezen tudatállapotok kifejlődésével az egyén mit tapasztal és hogyan éli meg a valóságot, s hogy ezekhez a tudatállapotokhoz milyen, a hagyományostól eltérő fiziológiai működés társul. A másik nagyon fontos teendő annak feltérképezése, hogy a fizikai valóság mely szintjén találjuk meg azt a jellemvonást, melyet a tudat sajátosságaként értelmezhetünk. Elsőként nézzük meg tehát az anyagi valóság különböző fizikai szintjeit, és azonosítsuk be azt a szintet, ahol a tudatosság minősége kimutatható. Miután ezt megtettük, megvizsgáljuk a különböző tudatállapotok jellemvonását és a bennük megélt tapasztalatokat, majd a tudatosság általunk javasolt fizikai modelljével megpróbáljuk ezeket értelmezni, illetve megnézzük, milyen fiziológiai és biofizikai működés kapcsolható hozzájuk. Modellalkotásunk fő mozgatórugója az analógia lesz, illetve azokon a helyeken, ahol ennél esetleg többről is szó van, ott kísérleti lehetőségeket is javasolni fogunk. Vegyük tehát most szemügyre az anyag fizikai leírását és próbáljuk meg beazonosítani azt szintet, melyet a tudatosság  minőségével értelmezhetünk.
Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük először meg kell határoznunk: mit értünk tudatosság alatt. Maharishi szerint:„a tudat vagy tudatosság az a valami, mely képes tudatos lenni önmagról. Lévén tudatos önmagáról, a tudat önmaga tapasztalója. Mivel önmaga tapasztalója, ezért a tudat a tapasztaló és a tapasztalás tárgya is egyben. Lévén a tapasztaló és a tapasztalás tárgya, a tudat a tapasztalás folyamata is. Vagyis azt mondhatjuk, hogy önviszonyuló pontértékében vagy szingularitásában a tudat három minőséget hordoz magában: a tapasztalót, a tapasztalás folyamatát és a tapasztalás tárgyát, azaz a „szubjektum” (tapasztaló), az „objektum” (tapasztalás tárgya) és az őket összekapcsoló (tapasztalás folyamata) minőségeket. Ha valahol tehát a szubjektum és az objektum kapcsolatba kerül, azaz a szubjektum objektumot tapasztal, az ilyen jelenségekben e három minőség a tudat jelenlétére és létezésére utal.”
Ezt a meghatározást szem előtt tartva a fizikai világ leírásának azt a szintjét kell megtaláljuk, ahol az adott (objektív) jelenség leírásában a megfigyelő (szubjektum) jelenléte és kapcsolata a jelenség leírásában szerephez jut, hisz ez lesz az a szint, ahol a tudat jelenléte fizikailag kimutatható. Nos, a klasszikus fizika szintjén ilyet nem találunk, ugyanis a tárgyak fizikai értelemben vett viselkedését ezen a szinten a megfigyelő jelenléte nélkül is értelmezhetjük. Az első olyan szint, ahol a tárgy fizikai állapotát a megfigyelő jelenléte meghatározza a kvantummechanika szintje. A tárgyi valóság kvantummechanikai értelmezése szerint a tárgyakat alkotó elemi objektumok – atomok, elemi részecskék – állapotát egy úgynevezett valószínűségi hullámfüggvény írja le. Eszerint a megfigyelés tárgyát képező objektum állapotát a benne található elemi objektumok hullámfüggvényének állapota határozza meg, mely hullámfüggvény egészen a megfigyelés pillanatáig bármilyen állapotot felvehet: ezt hívják az állapotok szuperpozíciójának. Azaz a kvantummechanikai megfigyelés vagy mérés az, mely a lehetséges állapotok sokaságából kiemeli azt, ami az adott tárgy lehetséges valóságát és jellemvonást megadja. Itt találjuk tehát azt a pontot, ahol a tudat előbb megemlített három minősége szerephez jut. Mivel a tárgyak kvantumos sajátossága sokkal alapvetőbb, mint a felszíni durva, klasszikus szintjei, s mivel ez a minőség minden esetben megfigyelőt, azaz tudatosságot feltételez, ezért azt mondhatjuk, hogy a fizikai világban a tudat jelenléte egyetemes. Azt is mondhatjuk tehát, hogy a tárgyak elemi építőköveit, vagy kvantumait fizikailag jellemző, adott hullámfüggvény mintát a megfigyelés idézi elő, tehát a tárgyak hullámfüggvényét a tárgy tudataként is értelmezhetnénk. (Ez egyúttal a kvantummechanika új értelmezést és lehetővé teszi, lásd még később). Ennek köszönhetően azzal a feltételezéssel is élhetünk, hogy a tárgyak lehetséges hullámfüggvény sajátosságait valójában a tárgyhoz rendelt, és a tárgyba ágyazott, önmagát megfigyelő tudatminőség gerjeszteti. A kvantummechanika továbbá azt is állítja, hogy a klasszikus összetett – sokrészecskés – rendszerek a tudat, mint hullámfüggvény szempontjából két fázisba összpontosulhatnak: egy koherens vagy rendezett fázisban, amikor is a hullámfüggvény, mint belső fizikai jellemző a durva felszínen is megfigyelhető, hisz az egyes részecskékhez rendelet hullámok teljesen együtt, vagyis azonos fázisban mozognak – lásd szupravezetés, szuperfolyékonyság és lézer – vagy rendezetlen, termikus fázisban, amikor is a klasszikus sokrészecskés rendszerhez jutunk. Ennek fényében azokat a fizikai rendszereket nevezhetnénk klasszikus szinten is öntudatosnak, melyek a hullámfüggvény koherens állapotát fenntartva alapvető kvantumsajátosságaikat a klasszikus szinten is meg tudják jeleníteni.
Az emberi tudatosság és a tárgyi világgal való tudatos kapcsolatunk szempontjából a legfontosabb fizikai rendszert az idegrendszer képezi. Az előbb elhangzottak fényében a belső öntudatosságunk – a gondolatok tapasztalatának - meglétét az idegrendszer, mint fizikai rendszer kvantumos sajátossága képezi. Mivel az ilyen összetett rendszerekben az öntudatosság jelenléte és kifejeződése a hozzá kapcsolható hullámfüggvény koherens fázisának nagyléptékű vagy makroszkopikus jelenlétét feltételezi – akárcsak a szuperfolyadék, lásd később -, ezért azt mondhatjuk, hogy az öntudat ébertudati megjelenése az idegrendszer szintjén helyi vagy lokális makroszkopikus kvantumkoherenciát feltételez. Az ehhez kapcsolható megfigyelőérték képes önmagát, és az idegműködés termikus vagy rendezetlen fázisát érzékelni, mely a gondolatok tapasztalatát és mozgását idézheti elő. Ez lenne egyúttal az éber és az álom tudat lehetséges fizikai modellje, ahol az éberség fokát a makroszkopikus kvantumkoherenciát fenntartó ideghálózat kiterjedtsége szabhatja meg. Ahhoz, hogy az öntudat értékét behatóbban tanulmányozni tudjuk, jó lenne, ha elő tudnánk idézni egy olyan idegrendszeri működést, melyben az ébrenléttel, az álmodással és a mélyalvással ellentétben csak az öntudatosság tiszta, aktivitásmentes ébersége lenne a fő jellemző. Ezt az állapotot joggal nevezhetnénk „tiszta tudatosságnak” vagy a „tiszta tudat állapotának”, és egyúttal az idegrendszer fizikai szintjén megjelenő mindenre kiterjedő makroszkopikus kvantumkoherenciának. Ez lenne tehát a tudat „hidrogénatomja”, azaz a legegyszerűbb tudatállapot, melynek biofizikai vonatkozású jellemzői alapvető betekintést nyújthatnának a tudat fizikai megértése szempontjából.

Tiszta tudat

Nos, a TM alatt megtapasztalt „tiszta tudat” állapot és az ekkor megfigyelhető fiziológiai jellemzők pontosan a keresett tudatosságot nyújtják számunkra. Ennek igazolására nézzünk meg néhány személyes tapasztalatot, illetve Maharishi ide vonatkozó szavait.
„A TM egyszerű technikája lehetőséget nyújt az elmeaktivitás természetes lecsendesedésére, elérve ezzel a legkisebb aktivitású elmeállapotot. Ez a gondolatok vagy tapasztalatok nélküli belső éberség állapota, a saját határtalan természetéről tudatos tiszta tudat állapota. Az önmagáról tudatos teljesség állapota ez, mely nem ismer semmilyen különbözőséget, túl van a szubjektum és az objektum felosztásán – tiszta transzcendentális tudat. Ez a minden lehetőségek mezeje, ahol az összes kreatív lehetőség együtt honol, határtalanul összekapcsolódva, ám mégis kifejezetlenül. A tökéletes rend állapota, az összes természeti törvény kifejeződéséért felelős mátrix, az alkotó intelligencia forrása.” (Collected papers, 5. kötet, 3550. oldal)
Maharishi

Meditálók személyes tapasztalatai

„Ma is kristálytisztán emlékszem a transzcendálás első élményére, amit a TM elsajátításának első napján éltem át. Anélkül, hogy tudtam volna mire számíthatok, ártatlanul követtem a tanár utasításait, mellyel egyidőben a nyugalom egyre mélyebb szintjeire jutottam, miközben végig olyan érzésem volt, mintha besüppedtem volna a fotelembe. Ekkor néhány pillanatra, talán pár másodpercre, teljesen éber, gondolatnélküli belső csendet tapasztaltam, majd hirtelen újra tudatos lettem a környezetemről. Ez a tapasztalat könnyűség érzettel, belső frissességgel és boldogsággal töltött el.” (Collected papers, 5. kötet, 3551. oldal)
„A TM alatt nagyon sokszor megtapasztalom a gondolatmozgások nélküli teljes belső csend állapotát, mely egyúttal a mély pihentség és a határtalanság érzetével is párosul. Ebben az állapotban nincsenek gondolataim, érzéseim, nem érzem testem súlyát és hőmérsékletét sem. Csak a létezésemről vagy vagyságomról vagyok tudatos ilyenkor.  Eltűnik az idő és a tér képzete, s csak a teljesen tiszta és éber tudatosság jelenléte dominál. Ez egy roppant természetes és egyszerű állapot.” (Collected papers, 5.kötet, 3551. oldal)
Mint látjuk ebben az állapotban a tudat teljesen önviszonyuló, önmegfigyelő, s mentes az egyéb relatív vagy változó tapasztalatoktól, ami az éber tudat jellemvonása. A másik érdekes jellemvonás a kitágulás érzése. Ez azért is fontos, mert szubjektíve pontosan alátámasztja a tudat kvantum-hullámfüggvény értelmezését, illetve azt a feltételezést, miszerint a tiszta tudat tapasztalata az idegrendszer működésében kialakult makroszkopikus kvantumkoherenciával párosul. Ilyen jelenséget figyelhetünk meg ugyanis a szuperfolyadék esetében is, ahol a majdnem abszolút nulla fokra lehűtött cseppfolyós hélium megjeleníti saját hullámfüggvény minőségét és koherens fázisba tömörülve az őt alkotó atomok egységes egészként mozogva szétfolynak. S elveszítve belső viszkózusságát vagy súrlódását, a pohár falán felmászva mindenhonnan kiszökik – innen a szuperfolyadék elnevezés. Ha tehát az öntudat ébertudatban megfigyelhető értékét az idegrendszer helyi területein tartósan meglévő kvantum-koherenciaként értelmezzük, akkor ennek tiszta tudatban jelentkező makroszkopikus – egész agyműködésre kiterjedő értéke - szubjektíve, az egyén szintjén, akárcsak a hélium esetében kiválthatja a szétfolyás érzetét. Ez lenne tehát a negyedik tudatállapotnak elnevezett tiszta tudat lehetséges fizikai értelmezése. Ennek további igazolása érdekében nézzük meg, hogy az ekkor megfigyelhető fiziológiai jellemzők hogyan változnak.
Tudjuk, hogy a TM alatt az idegrendszer elektromos aktivitása rendkívül rendezetté válik, és a tiszta tudat tapasztalatakor pedig úgynevezett koherens agyműködésnek lehetünk tanúi. Ez annyit tesz, hogy a pihenő éberségre jellemző alfa (8-10 Hz) frekvencián teljes koherencia tapasztalható.
Beszúr EEG koherencia1
A biofizikai kutatások szerint az EEG egyes tudatállapotokban megfigyelhető jellegzetes frekvenciáinak kialakulásáért több millió neuronsejt szinapszisának vagy membránjának együttes elektromos oszcillációja a felelős, így aztán - a rendezett vagy koherens agyműködés TM alatti megjelenése esetében - nyugodtan feltételezhetjük, hogy az adott 8-10 Hz-es frekvenciát kiváltó elemi neuronális aktivitások szintjén globális koherens, rendezett együttműködés jöhetett létre, amit a számítások szerint a mikrohullámok fáziskorrelációja idézhet elő. (Jómagam a kvantumterek (lásd később) információfizikai értelmezéséből származó, ma még ismeretlen, új típusú – feltehetően holografikusan csatolt - információáramlást feltételezek ebben az esetben, ami a membárnok klasszikus szintjén a mikrohullámú csatolásban ölthet testet.) Az idegrendszer öntudatát képező lokális kvantumkoherencia kialakulásához most azt kell megvizsgálnunk, hogy a biológiai rendszerekben vajon a sejtek szintjén létezhetnek-e olyan folyamatok, melyek ezt az állapotot fenntarthatják. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, azt kell megnéznünk, vajon az agy működése esetén valóban feltételezhetjük-e a kvantummechanika szerepét. Tudósok már 1961-ben megfigyelték, hogy bizonyos idejű tökéletes sötétséghez szokatás után a szem és a látókéreg akár a zöld fény egy fotonját is képes tudatosan érzékelni. Ugyancsak ezidőtájt azt is kimutatták, hogy az emberi szaglószerv már egyetlen kémiai molekula hatását is érzékelni képes. Ha pedig már az egyszerű érzékszervi tapasztalatok elérik az egykvantumos vagy egyrészecskés érzékenységet, akkor azt sem nehéz elképzelnünk, hogy az ennél is finomabb tudati – például gondolati - aktivitások alapvetően egykvantumos természetűek, s így jellemezőjüket tekintve hullámfüggvény tulajdonságúak. Ennek megállapítása után most nézzük meg, milyen lehetséges biofizikai folyamat lehet ezért a felelős.
Valószínűleg Fritz London volt az első olyan fizikus, aki a makroszkopikus kvantumfolyamatok élőszervezetekben betöltött esetleges fontosságra felhívta a figyelmet. Rámutatott, hogy „egyes biológiai folyamatokban a rendezetlenség nélküli vagy zéró entrópiájú folyékony állapototok – mit például a szupravezetés vagy a szuperfolyékonyság – fontos szerephez juthatnak, hisz ötvözik a kvantumállapotok karakterisztikus stabilitását az entrópia vagy rendezetlenség nélküli áramlás sajátosságával”, ami az élet egyik igen fontos jellemvonása, hisz az egyébként növekvő rendezetlenség felé tartó környezetben egyedül az élőszervezetek képesek szerkezeti és működési stabilitásukat hosszú távon, megújulóan is fenntartani. Azzal a javaslattal élt tehát, hogy az élőszervezetek molekuláris szintjén a szuperfolyékonysághoz, vagy a szupravezetéshez hasonló folyamatok után kell kutatnunk. Az egyik ilyen lehetőség az idegrendszer neuronális szintjén kialakuló szobahőmérsékletű szupravezetés. Bár erre vonatkozóan nincsenek konkrét bizonyítékaink, egyes vándormadár fajoknál azonban, melyek a Föld mágneses erővonalait követve navigálnak, a kicsiny térerősség eltérések észlelését csak az ideghálójuk axonjai és a közöttük lévő 100 angström nagyságú rés által alkotott AC Josephson-effektussal értelmezhetjük, ami viszont neuron szintű szupravezetést igényel. A legújabb biofizikai kutatások szerint azonban az élő szervezeteket felépítő eukarióta sejtek alkotóelemét képező úgynevezett citoszkeletonok vagy mikrotubulusok – kicsiny csőszerű sejtalkotók -, méretük és molekuláris felépítésük tekintetében tökéletesen alkalmasak kvantumkoherens folyamatok fenntartására, biztosítva ezzel a tudatosság hullámfüggvény érzékenységét (a citoszkeletonok fizikai sajátosságaira és a magasabb tudatállapotok fizikai modellezésében betöltött lehetséges szerepükre később térünk ki részletesebben). Ha a szupravezetés helyi területei általános jelenségnek mondhatók a sejtek szintjén, akkor viszont azzal a javaslattal állhatunk elő, hogy a TM és a gyakorlat során használt mantra szerepe nem más, mint az előbb említett területek fáziskorrelációba vagy összhangba hozása, ami a hullámfüggvény makroszkopikus megjelenését és a már korábban említett „szétfolyó” határtalanság tapasztalatot idézheti elő. Ebből a szempontból nézve a mantra jelentősége nem a szupravezetés előidézése, hanem hogy elektromosan összehangolja és lecsendesítse a neuronok aktivitását, annyira, hogy a molekuláris szinten meglévő rejtett kvantumkorrelációk – amik feltehetően a citoszkeleton hálózatban jelentkeznek - makroszkopikusan is megjelenhetnek. Ez lenne tehát a tiszta tudat tapasztalatának egy lehetséges fiziológiai értelmezése.

Kozmikus tudat

A TM rendszeres gyakorlat révén a tiszta tudat állapota stabilizálódik az idegrendszer és a tudatosság szintjén, ami az úgynevezett kozmikus tudat kialakulását idézi elő. Ebben a tudatállapotban a már megszokott három változó tudatállapottal – ébrenlét, álom és mélyalvás – egyidőben a tiszt tudat ébersége és belső határtalansága nem vész el. Nézzünk most erre is néhány személyes tapasztalatot, illetve Maharishi ide vonatkozó szavait:
„A kozmikus tudat magába foglalja a tiszta tudatot és a változó tudatállapotok tapasztalatát; az egyéni életet kozmikus státuszra emeli. Amikor az egyéni tudatosság eléri a kozmikus létezés szintjét… az ember örökre szabaddá válik, az idő, a tér és az okozat nem köti többé, örökre túllépi a határokat. Az örök szabadság eme állapota a tiszta tudat állapotában megalapozott elme eredményeként áll elő.” (Collected papers, 5. kötet, 3556. oldal)
Maharishi

Személyes tapasztalatok

„Gyakran tisztán tapasztalom, hogy a tiszta tudat tapasztalata, azaz a belső éberség alvás közben egész éjszaka megmarad, s noha testem alszik ennek ellenére belül éber maradok.” (Collected papers, 5. kötet, 3558. oldal)
„Álom közben egy nagyon csendes, boldogsággal teli állapotot fenntartva gyakran belül teljesen éber maradok. Ilyenkor miközben egyik álom jön a másik után, s velük együtt a hozzájuk kapcsolódó gondolatok, belül továbbra is megőrzöm ezt a csendes tudatosságot, s teljesen különállónak érzékelem magam az álmoktól és a gondolatoktól.”
(Collected papers, 5. kötet, 3558. oldal)
Ennek a tudatállapotnak a fizikai modellezésénél a tiszta tudatot fenntartó lehetséges fizikai folyamatok a hétköznapi tudatosság folyamataival együtt kell, hogy létezzenek, azaz a „tiszta öntudat” egész agyra kiterjedő koherens fázisa együtt van jelen a termikus (rendezetlen, entropikus) „gondolati” fázisokkal. Vajon az összetett fizikai rendszerek esetében találkozunk-e ilyen állapottal? A válasz természetesen igen. A korábban említett szuperfolyékony hélium esetében ugyanis a fizikusok feltárták, hogy a hűtés során, bizonyos hőmérsékleten a normál termikus fázist mutató folyadék állapot (éber tudat) együtt létezett a teljesen rendezett és koherens makroszkopikusan kiterjedt szuperfolyékony fázissal (tiszta tudat), mely jelenség – bizonyos korlátok között - egyébként minden összetett rendszernél megfigyelhető, így akár a szupravezetőknél és magánál az idegrendszernél is. Ennek az állapotnak a leírását a fizikában kétkomponensű folyadékmodellnek nevezik, nem véletlenül. E szerint tehát a kozmikus tudatban tapasztaltak értelmezésére ez a modell kiváló lehetőséget nyújt. Azzal a feltételezéssel élhetünk tehát, hogy a rendszeres TM gyakorlatnak köszönhetően az idegrendszer neuronháló-szintű átrendeződése révén a makroszkopikus koherens fázis együtt létezhet az éber tudat lokális vagy helyi termikus fázisaival, mely a határtalan belső tudatosságban időlegesen feltűnő tapasztalatok – gondolatok, érzések, érzékszervi ingerek – megjelenéséhez vezet. E két komponens térbeli együttléte ellenére azonban fizikailag – a fázistér szempontjából – egymástól elkülönülőnek számít, ami kiválóan párhuzamba állítható a kozmikus tudatban megélt belső határtalanság és a többi lokális tapasztalattól való „elkülönülő” vagy „szemlélő” érzés megjelenésével. A kozmikus tudat tehát nem más, mint a tiszta tudat által előidézett fiziológiai aktivitások tartós, maradandó megléte a többi három változó tudatállapottal együtt. Ezt látszik igazolni az a tény is, hogy a kozmikus tudatra jellemző tapasztalatokat fokozottan megélő meditálók EEG-jén a tiszta tudat koherens frekvenciáira rá szuperponálódik, azaz hozzáadódik az adott változó tudatállapotra jellemző EEG frekvencia. Például a koherens alfa frekvencia együtt létezik az éber tudat théta frekvenciájával, ami tehát az agy elektromos aktivitása szempontjából a felvázolt modell lehetőségét támasztja alá.
Beszúr EEG koherencia2

Isten tudat

Nos, a kozmikus tudat elérése után egy nagyon érdekes helyzet áll elő fizikai értelemben, ugyanis az idegrendszer működése szempontjából most már egy kvantumkoherens megfigyelővel van dolgunk. Egy ilyen megfigyelő pedig az érzékszervek révén – mint nyitott rendszer - új kapcsolatba kerülhet környezetével, melyet a hagyományos kvantummechanikai leírások, ahol nem vették számításba ilyen megfigyelő létezését, már nem érintenek. Nézzük meg részletesebben miről is van szó. Mint láttuk a tárgyat leíró hullámfüggvény redukcióját, azaz a sok lehetőségből egy bizonyos lehetőségre való átalakulását az idézte elő, hogy a megfigyelő, lévén nem koherens, nem tudta megőrizni a tárgyal való kvantumkoherens zártságát, fázis korrelációját, ami az objektumot az egy adott lehetőségre való átmenetre késztette. Ha azonban a megfigyelő kvantummechanikailag koherens, akkor a tapasztalás tárgyával megőrizheti fáziskorrelációját, ami mindig is jelen volt, hisz a kvantummechanikai hullámfüggvény szintje és fizikai sajátossága, mint láttuk alapvetőbb, mint a klasszikus szint. A kvantummechanikai mérés vagy megfigyelés elmélete szempontjából ez egy roppant érdekes fejlemény, hisz egy ilyen megfigyelő elviekben megőrizheti a tapasztalat tárgyával való korrelációját, összhangját vagyis megfigyelésével nem billenti ki a tárgyat eredendő állapotából, s így a tárgy kvantummechanikai sajátosságait, mint a hullámfüggvény különböző fázisainak együttléte közvetlenül megtapasztalhatja. Az Isten tudatban tapasztaltak fizikai és fiziológiai értelmezése szempontjából azonban előbb nézzük meg, hogyan jellemzi ezt az állapotot Maharishi, s hogy mit is tapasztal egy ilyen tudatossággal rendelkező személy:
„A fiziológiai folyamatok ezen összefüggő működését a legkifinomultabb elmeaktivitás idézi elő. Ennek az aktivitásnak az értelmezése érdekében az aktivitás teljes spektrumát meg kell vizsgálnunk. A cselekvés szerveinek aktivitása képezi a legdurvább szintet. Ehhez képest az érzékszervek működése már sokkal finomabb aktivitást képvisel. A gondolkodás folyamata ennél is finomabb, az érzések és az érzelmek szintje pedig a legfinomabb mindközül…
Az odaadás folyamata, a szolgálat, a tisztelet és a szeretet érzetét hordozza magában, melyek az érzések legfinomabb minőségeit képviselik. A kozmikus tudat Isten tudattá alakulása az odaadás folyamataként valósul meg.
Amikor az idegrendszer rendszeresen ki van téve az odaadás eme folyamatának, működésében megjelennek a fiziológiai folyamatok föntebb említett összefüggő aktivitásai. Az idegrendszer ilyentípusú működésének állandó jelenléte pedig lehetőséget nyújt az ember számára, hogy hétköznapjaiban megélhesse az Istentudatot, amikor is a különféle körülmények közepette ténykedve beteljesíti a kozmikus élet célját…”
(Collected papers, 5. kötet, 3564. oldal)
Maharishi

Meditálók személyes tapasztalatok

„Teljesítményem és belső erőm növekedésével egyidőben a lágyság és az üdeség érzésének egy teljesen új minősége is fejlődésnek indult. Egyes napokon úgy éreztem, hogy a szívem annyira megtelt szeretettel, hogy az egész teremtést át tudtam volna ölelni. Néha egész hosszú időre, amire csak ránéztem egyfajta isteni ragyogásban úszott.”
(Collected papers, 5. kötet, 3565. oldal)
„A szeretet és az odaadás értéke napról napra növekszik bennem, mely érzésben a szívem olyannyira kitágul, hogy akár az egész Világegyetemet képes befogni. Ezzel együtt erőteljes sugárzást is érzek a szívemben. Úgy tűnik, mintha a szívem az Önvalóm ablakaként működve egy hatalmas óceán lenne, mely mindent magába foglal, s ezzel együtt azt is érzem, hogy mindent a szíven keresztül ismerhetek meg…”
(Collected papers, 5. kötet, 3565. oldal)
„Bármikor, amikor egy tárgyra helyezem a figyelmemet, tudatos leszek a környező tárgyak finomabb minőségeiről. Például, ha rápillantok egy fára, akkor elsőként magát a térben és időben behatárolt konkrét formát látom, ám ezt követően az objektum finomabb szintjeit is tapasztalni kezdem, miközben a konkrét formát is észlelem. Ezen a finomabb szinten a tárgyakat finom fényből (ellenben a durvább napsütéssel) felépülő áttetsző szerveződésként érzékelem, melyen az élet eszenciáját látom átfolyni. A teremtés eme finom szintjének tapasztalata lényem finom szintjeit táplálja.”
(Collected papers, 5. kötet, 3565. oldal)
Mint látjuk a tapasztalatokban nagyon fontos szerepet töltött be a tapasztalás tárgya iránt érzett erőteljes szeretet érzet, ami egyúttal a tárgy finomabb és bensőségesebb érzékelését tette lehetővé. Nos, ez az érzés kapcsolatba hozható a föntebb említett korreláció vagy összehangolódás megélésével, ahol is a koherens megfigyelő ráébred a tárggyal való szorosabb kapcsolatára. A tapasztalás finomabbá válásának fizikai és fiziológiai értelmezéséhez most azonban kicsit tovább kell lépnünk az eddig követett nézőponton és a kvantummechanika úgynevezett térelméleti leírásával kell megismerkednünk.
A kvantumtérelmélet valójában a kvantummechanika és a relativitáselmélet ötvözéséből született. Ennek segítségével már korlátlan számú részecske kvantummechanikai viselkedése leírható, ellenben a nem-relativisztikus, vagy hagyományos kvantumelmélettel. A kvantumtérelmélet szerint minden elemi részecskéhez – elektron, proton, neutron, stb. – hozzárendelhetünk egy mezőt, ahol az adott részecske bizonyos állapotait, amit korábban a megfigyelés folyamataként definiáltunk, a mező gerjesztéseként értelmezünk. Ebben a leírásban a teljesen rendezett fáziskoherens állapotot a mező vákuumállapotával vagy alapállapotával azonosítjuk, vagyis ebből a szempontból ez feleltethető meg a tiszta tudat állapotának. Nos, a kvantumtérelméleti leírás értelmében egy tárgy a benne található elemi részecskéket hordozó vagy kifejező kvantumterek gerjesztéseinek tekinthető. Ez a leírás tehát részletesebb, mint a hagyományos kvantumleírás. Ezt szem előtt tartva azzal a feltételezéssel élhetünk, hogy a kvantumkoherens megfigyelő - aki a vákuumállapotnak megfeleltethető tudatosság állapotát képviseli - a megfigyelés tárgyával való fázis-összehangolódásnak köszönhetően érzékelheti a tárgyat képező kvantumterek különféle gerjesztett állapotait, lévén önmaga az alapállapotot képviseli. Miért lehetséges ez? Az idegrendszer, mint anyagi rendszer maga is ezen kvantumterek gerjesztésének tekinthető, mely terek a rendszer teljes fázis-összehangolódása révén – amit a TM és a mantra alkalmazása idézhet elő – saját működése szintjén a vákuum koherens alapállapotát jelenítheti meg. Ennek fiziológiai megfelelője az lehet, hogy az agyban található úgynevezett asszociációs rostok, és az idegi visszacsatolások, melyek a különböző agyterületeket kapcsolják egymáshoz, tökéletesen felélednek, melynek jelenlétére a TM gyakorlat alatt mérhető globális EEG koherencia utal. Azaz a különböző agyterületek, melyek lokális koherenciája egy adott működés - pl. az öt érzékszerv, az értelem, az elme, az érzések, stb. – tudatos fenntartását képviseli, nézeteim szerint fizikai oldalról az adott kvantumterek kifejeződéseként értelmezhető, az asszociációs rostok pedig ezek vákuumban való fáziskorrelációját testesítik meg az anyagi szinten. Vagyis a kozmikus tudatban teljesen aktivizálódott agy szintjén az egyes területek közötti információáramlás akadálytalan és teljes fázis-összhangban van, hisz máskülönben nem állhatna elő a tiszta tudat tartós tapasztalata. Most ez a megfigyelő pillantson rá mondjuk egy virágra. Mivel maga a virág ugyanazon kvantumterek gerjesztésének tekinthető, melyek az idegrendszerünk szintjén már összhangban vannak, így az érzékszerven bekerülő kép, ami az agy látókérgére kerül, az asszociációs rostok révén leképeződhet a fennálló korreláció miatt a többi területre, ami a tapasztalat ugyanolyan finomodását eredményezi, mint amit meditáció alatt a mantra esetében észlelünk. Azt mondhatjuk tehát, hogy egyfajta adaptív vagy hangolódó rezonancia kezd kialakulni a látott tárgy és az idegrendszer között, ami egyébként már a normál látás esetén is fenn állt, csak ott a tapasztalat finomodása nem folytatódhatott tovább az agyműködés fáziskorrelációjának hiánya miatt. Ugyanez természetesen bármely más érzékszervi tapasztalatra is igaz. Röviden tehát azt állíthatjuk, hogy a mantrával megélt TM alatti finomodást és idegrendszeri összehangolódást, most már bármely érzékszervi tapasztalattal megélhetjük, azaz a folyamat kitágul. Mivel a TM alatt ez a finomodó tapasztalat a boldogság növekedését és a belső nyugalmat fokozta, most ugyanezt fogjuk a hétköznapi tapasztalatok szintjén is átélni, illetve a tárggyal kialakuló fokozódó fázis-összhang az egyre erősödő szeretet érzetét kelti a tapasztalóban. Ennek mibenlétét Maharishi a következőképp fogalmazta meg:
„A kozmikus tudat állapotában az önvalót az aktivitástól elkülönülve tapasztaljuk. Ez a tökéletes nem-ragaszkodásban megnyilvánuló életállapot a boldogságtudatra alapul, melynek köszönhetően a szív értékei a fejlődés legmagasabb fokára jutnak. A szív egyetemes szeretettel telik meg … a boldogság óceánja, a szeretet óceánja az odaadás hullámaiban kezdi kifejezni magát. A tökéletes beteljesedés eme állapotában a szív megmozdul és mindent egyre közelebb hoz egymáshoz, megszüntetve ezzel az Önvaló és az aktivitás között támadt rést. Az Önvalóban növekedésnek indul a különbözőségek egységének megélése.”
(Collected papers, 5. kötet, 3563-64. oldal)
Ennek a finomodó tapasztalási folyamatnak a végén a tapasztaló eljut a legfinomabb relatív minőség megtapasztalásához, ami a látás esetében például egy mindent átható ragyogó fényérték vagy fénylés megélésével párosul. Ezt az eddig elhangzottak fényében a következőképp lehetne értelmezni. A látás az elektromágneses hullám kvantumterével áll kapcsolatban, illetve annak a kivetülése, ez pedig a fotontér. A tárgyat tapasztaló koherens megfigyelő esetében a fotontér látható komponenseinek észlelésén túl - ami a Napból érkező fotonok és a tárgy anyagát alkotó kvantumterek kölcsönhatásaként áll elő – a megfigyelő érzékelheti azokat a fotonokat vagy fényrészecskéket is, melyek a tárgyba sűrített energia előidézte vákuumgerjesztés révén, azaz a tárgy anyagi energiái által előidézett fotontér gerjesztésként állhatnak elő. (Biológia rendszerekben ezt meg is figyelték, ezeket biofotonoknak nevezik.) Vagyis egy ilyen tapasztalat megléte is az idegrendszer roppant kifinomult működésére, illetve annak kvantumtér érzékenységre utalhat. A TM gyakorlat alatt azonban a mantra legfinomabb állapotának megtapasztalásakor a tapasztaló számára még mindig létezik finomodási lehetőség, éspedig a mantra eltűnése és az idegrendszer makroszkopikus koherens működésének, azaz a tiszta tudat tapasztalatának megélése. Amint azt fentebb is láttuk, Istentudatban ez a folyamat az öt érzékszerv által közvetített érzékszervi tapasztalatokra is kitágulhat, vagyis a legfinomabb érzékszervi tapasztalat elérése után a tapasztalás további finomodása a tárgy alapvető vákuumállapotának közvetlen megéléseként ölthet testet.

Egység tudat

Mint láttuk, a kvantumtérelmélet nézőpontja értelmében minden tárgy valójában a különféle kvantumterek lokális vagy helyi gerjesztésének tekinthető, mely terek alapállapota a teljesen fáziskoherens állapot, amit vákuumállapotnak is nevezünk. Vagyis minden tárgy alapvető szinten a vákuum fáziskoherens kvantumtereinek gerjesztéseként és azok kölcsönhatásaiként értelmezhető. Mivel ezek a terek az idegrendszer tisztatudati működésekor a megfigyelő szintjén ezt az állapotot – a koherens vákuumállapotot - testesítik meg, egy ilyen megfigyelő a tárgy kvantumtereire hangolódva elvben a megfigyelés tárgyával és az érzékszervek közvetítő sajátosságai révén – amikről az Isten tudatban bővebben írtunk – egy zárt kvantummechanikai rendszert képezhetnek, azaz a vákuumállapotra jellemző szuperfolyékonyság jelensége a tárgyat alkotó kvantumterekkel – pontosabban annak vákuumállapotával – is testet ölthetnek. Vagyis a megfigyelő belső határtalanságát a tárggyal összefolyónak érzékeli, azaz a tapasztaló a tapasztalás tárgyát saját határtalanságaként, vagyis saját kitágult önvalójaként érzékelheti. Nézzük meg vajon logikus fejtegetésünket alátámasztják-e Maharishi erre a tudatállapotra vonatkozó szavai, illetve a meditálók tapasztalatai.
„A hetedik tudatállapotot nyugodtan nevezhetnénk a tudat egyesített állapotának, ugyanis ebben az állapotban a tárgy végső értéke, azaz a határtalanság és meg-nem-nyilvánultság tökéletesen élővé válik, amikor a határtalan tudatosságban honoló elme figyelme a tárgyra irányul. Ilyenkor a tárgyat a tudatosság határtalan és megnyilvánulatlan tiszta szubjektív értékének szempontjából érzékeljük… A tudatosság eme egyesített szintjén, a tapasztaló és a tapasztalás tárgya a végtelen értékének ugyanazon szintjére kerül, ami teljes egészében körülöleli a tapasztalás jelenségét és a cselekvést. A megismerő és a megismerés tárgya közötti rés teljes egészében megszűnik. Amikor a határtalan megfigyelő képessé válik arra, hogy a tárgyat teljes értékben felfogja - azaz a tárgy eddig rejtve maradt végtelen értékét is képes felfogni – nos, ekkor a tapasztalást teljesnek vagy legmagasabb rendűnek is nevezhetjük. Ebben az állapotban a tudás teljes értéke elérhetővé válik, és végre tejes tudásról beszélhetünk.” (Collected papers, 5. kötet, 3566. oldal)
Maharishi

Meditálók tapasztalatai

„A tanfolyam utolsó hónapjaiban a tudatosság növekedésével együtt járó csodás tapasztalataim látható tisztuláson és egyfajta kikristályosodáson estek át, aminek köszönhetően a hétköznapjaimban egy teljesen új valóság megjelenésére lettem figyelmes. A határtalan és egyetemes szeretet teljességének és csendes boldogságának mindent átható jelenlétét érzékletem mindenhol. Ilyenkor Önvalóm mély csendje mindent áthatónak és mindenütt jelenvalónak tűnik. A tárgyak áttetszővé válnak és a határtalan megnemnyilvánultat látom, bármire is tekintsek.”
(Collected papers, 5. kötet, 3567. oldal)
„Bizonyos időszakokban a napi aktivitás alatt a boldogságtudat igen intenzív tapasztalatára lettem figyelmes… Önmagamat és a tárgyakat a boldogságtudat kifejeződéseként tapasztaltam. Így megélve a tapasztalatot a tárgyak sokkal csodálatosabb és beteljesítőbb érzést nyújtottak, mint egyébként, és ennek köszönhetően a tapasztalás folyamata is sokkal lágyabb és beteljesítőbb. A dolgok így sokkal nagyobb értéket hordoznak, hisz tapasztalatuk nagy boldogsággal párosul. Ugyanakkor a tárgyak egyazon dologhoz tartozónak tűnnek, hisz ugyanabból a minőségből épülnek fel, mint az Önvaló – abszolút boldogságtudatból. Minden dolog roppant értékre tesz szert, ha a tapasztalás folyamatában a boldogságtudat értéke dominál.”
(Collected papers, 5. kötet, 3567. oldal)
„A tudatosság egyfajta folytonossága vált elsődlegessé. Az események és az idő tapasztalatát a teljességen belüli szövevény tapasztalata váltotta fel. Semmi sem árnyékolhatja be többé az Abszolút (a tiszta tudat teljesen nyugodt állapotának) megélését mindenben. A dolgokat a belsejük mélyén szunnyadó igaz természetükre nyíló ablakokként élem meg… A cselekvést egyre jobban az Abszolútba való merülés érzése hatja át. A cselekvés és a meditáció közötti átmenet érzése egyre halványabb és észrevehetetlenebb. Ez pedig egyre jobban azzal az érzéssel itat át, hogy bármit megtehetek és elérhetek… Úgy érzem, egy rendkívül értékes eseménynek vagyok a részese, ami nem csak nekem hasznos, de mindenki másnak is.” (Collected papers, 5. kötet, 3567. oldal)
Mint látjuk, a tapasztalatok tökéletesen igazolják a modellünk által logikusan előrevetített következő lépést, ami egyúttal a modell helyességét is nagyban alátámasztja. Természetesen a valódi mechanizmus részletezésében sok minden változhat tudásunk előrehaladtával, de a nyomvonal, azaz, hogy a tudatosságot kvantummechanikai folyamatok és azok fizikai sajátosságainak fényében értelmezzük, helyesnek tűnik. Ennek további igazolása érdekében, most vizsgáljuk meg kicsit közelebbről az idegrendszer szerkezeti felépítése és a Világegyetem nagyléptékű anyagi szerveződése között mutatkozó hasonlóságokat, és azok fizikai jelentőségét. Az idegháló mikroszkópos képe a következőképp fest.
Beszúr neurons, neurons2
Ma már tudjuk, hogy az idesejtek növekedését és azok hálózatfelépítő mechanizmusát a fraktálok növekedésének matematikai modelljével lehet a legpontosabban leírni. A fraktálok növekedésének lényege az úgynevezett iteráció, ami annyit tesz, hogy ugyanazt a műveletet folytatjuk a végtelenségig. Hogy jobban megértsük ennek lényegét, nézzük meg egy fraktál képét.
Beszúr fraktál
Ennek az igen színes és érdekes képződménynek a létrejöttét, egy egyenlet, ebben az esetben az x4-1=0 egyenlet önmagába való visszahelyettesítése, azaz iterációja hozza létre. A fraktálok igen érdekes tulajdonsága az önhasonlóság, amit a képen is kiválóan szemügyre vehetünk, ugyanis, ha most a kép balsarkát felnagyítanánk, akkor a kiindulási és a nagyított kép között szinte semmi különbséget nem vennék észre. Ma már tudjuk, hogy a természet sok képződménye - a fák, a kristályok növekedése, a galaxisok formációja, az idegháló kialakulása - ilyen egyszerű iterációs algoritmusokkal kiválóan leírhatók, ahol az iteráció folyamatát az önviszonyuló tudat, azaz a tudat önmagát megfigyelő értékekének kifejeződéseként értelmezhetünk. Ennek megvilágosító hatásaként most nézzük meg a galaxisok nagyléptékű szerveződésének képét.
Beszúr galaxisháló
Az idegháló és az itt látható kép közötti hasonlóság drámai. S miért fontos ez számunkra? Azért, mert ha a két szerveződés elvben ugyanannak az önviszonyuló dinamikának – a tudatosság vagy tudattér iterációjának - a kifejeződéseként áll elő, akkor az analógia törvényszerűségére hagyatkozva azt mondhatjuk, hogy az idegháló teljes formai kifejeződése és az ehhez kapcsolható kvantummechanikai aktivitás, valamint a galaxisháló kialakulásának és aktivitásának kvantumkozmológiai értelmezése szempontjából az idegháló – a fraktálokra jellemző önhasonlóságából kifolyólag - elvben tökéletesen magára öltheti az Univerzum szerkezetét leíró saját kvantum-hullámfüggvény mintáját, azaz tudatát, megtestesítve ezzel az egyetemes tudatot. A kvantumkozmológia szerint ugyanis a Világegyetem sem egyéb az előbb említett kvantumterek vákuumbeli gerjesztésénél. Ha pedig a tiszta tudat tapasztalatát élő agyfiziológia képes működésében magára ölteni a vákuumállapot minőségét, akkor a most felvázolt szerkezeti sajátosságnak köszönhetően a tapasztalás folyamataként a megfigyelő, mint tárgyra, akár az egész Világegyetemre kiterjesztheti tudatosságát, azaz egységtudata, vagyis az Önvaló tapasztalata az egész világmindenségre kiterjedhet. Mint tudjuk a föntebb említett egységtudat fejlődéseként a meditálók valóban ilyen tapasztalatokról számolnak be, pontosabban arról, hogy a tapasztalat tárgyával megélt összefolyás élménye idővel már nemcsak a figyelem elsődleges fókuszában lévő tárggyal, de később a környezetében lévő második, harmadik, stb. fókuszban lévőkkel is bekövetkezik. Vagyis a külső határtalan – a szuperfolyadékhoz hasonlóan – szétfolyik, ami egészen addig tart, míg végül az egész Világegyetemet át nem hatja, aminek bekövetkeztekor a belső és a külső határtalan teljességgel egybeforr és megjelenik az úgynevezett Teljesség vagy Brahman tudat, ami az egység tudat fejlődésének csúcspontja. Ebben a tudatosságban az egyén az egész Világegyetemet önvalójaként éli meg, ami egyúttal az emberi idegrendszer működése által kifejezhető legmagasabb tudatállapot, a legmagasabb rendű megvilágosodás, az emberi evolúció csúcsa. Ezt az állapotot írják le a védikus tudomány Upanishád ágának idevágó idézetei is:
„Áham Vishwam (Az Önvalóm az egész Világegyetem, Taittiríja Upanishád)”
„Áham Brahmászmi (Én vagyok a teljesség - az önviszonyuló tudat teljessége vagyok, Brihadáranjak Upanishád)”
Vajon itt vége szakad a fejlődés, vagy esetleg még itt is elérhető lenne egyfajta finomodás?

A Véda

Maharishi a Brahman tudattal kapcsolatban rávilágít, hogy ebben a tudatállapotban a megfigyelő mindent önvalója teljességének áramlásaként, rezgéseként képes megélni, mely rezgések már nem kifejezettek. Meg tudja tapasztalni a tudat, pontosabban a tudás szövetének finom szerkezetét, mely a határtalanság önmegfigyeléséből eredő rezgés, s mely alapot szolgál a Világegyetem összes kifejezett értékének.
Maharishit idézve:
„A Véda vagy tudás a tudat szövete vagy szerveződése; illetve a Véda a tudat szervező dinamikája is egyben. Vagyis a Véda önnön szerveződésének megalkotója, és pontosan ezért nevezik Apaurushéjának – azaz nem teremtettnek –, hisz létrejöttéért önmaga a felelős. A Véda tehát szervezett tudat, vagy szervezett intelligencia, mely szerveződést saját önkölcsönható dinamikájának folyamata hozza létre.
A Véda, vagy szervezett intelligencia tehát tiszta, illetve teremtő intelligencia is egyben, hisz önnön teremtő képessége saját önkölcsönható természetében szunnyad; ezért nevezhetjük tehát a Védát szervezett intelligenciának, kibomló tiszta intelligenciának. A Véda az intelligencia virága, de egyúttal az intelligencia növekedésének, kifejeződésének a folyamata is. A Véda tehát az intelligencia szerkezete, illetve ezzel egyidőben saját szerveződésének a szervező dinamikája – vagyis saját intelligenciájának szervező aktivitása…
A Véda ezen két minősége: a Véda szerkezetét megalkotó folyamat és a Véda megszerkesztett állapota a tudat jellemzőit képviselik. Ez a két minőség alkotja a tudatosságot, illetve a Védát, és pontosan emiatt szokták a Védát e két minőséggel jellemezni: Mantra Bráhmanajor-Véda námadhéjam – a Mantra és a Bráhmana, azaz a Mantra, a Véda szerkezete, és a Bráhmana, a Mantra megszerkesztő aktivitása együtt alkotja a Védát”
(Celebratig Perfection in Education, 164-165. oldal)
Ma már tudjuk, hogy a kvantumvákuum szintjén, azaz a kvantumterek alapállapotában úgynevezett virtuális rezgések vagy részecskék figyelhetők meg. Ezek valójában nem kifejezettek, hisz a klasszikus téridő szintjén nem jelentkeznek, viszont hatással vannak az itt megjelenő kifejezett értékekre. Ez a hatás egyfajta szervező értékként kezelhető, hisz a kozmológia legújabb felfedezése szerint a fentebb látott galaxismintázat kialakulásáért, illetve az atomok szerveződéséért, s mint láttuk feltehetően az idegrendszer hálózatának megformálásáért is ezek a rezgések a felelősek. Azt is kezdjük sejteni, hogy a vákuum ezen szervező képességét vagy dinamikáját egyfajta kvantumholográfiai folyamat tartja fenn (a holográfia elvét lásd a B függelékben). Vagyis a koherens vagy rendezett vákuum saját kvantumos sajátossága miatt, azaz, hogy önmagát megfigyelve hullámsajátossággal bír, eme hullámok fáziskoherens és fázistrozult állapotának együttes jelenlétével tökéletes székhelyet nyújt a holografikus folyamat kialakulásához. Eszerint a Véda a tudat önmegfigyelő folyamatának a hologramja, mely a rajta átáramló koherens tiszta tudat jóvoltából a látványok és az ezekhez kapcsolódó tapasztaló, tapasztalás folyamata, és a tapasztalás tárgya hármasságok, azaz a tudat dinamikájának végtelen sokaságát - a tudat és a tudás virtuális rezgéseit - fejezi ki folyamatos szerveződésben, mely folyamatban minden előző állapot tökéletesen memorizálódik - lévén hologram (ezt Smritinek nevezik a Védikus tudományban) -, ami tökéletesen egybecseng Maharishi fenti szavaival. Felvetődik a kérdés ezek után, hogy az emberi idegrendszer és fiziológia szintjén találunk-e olyan működést, mely e holografikus folyamatra alapulhat, lehetőséget adva ezzel a Véda közvetlen tapasztalatához. Nos, a korábban említett citoszkeletonok és az általuk alkotott hálózat kiváló jelöltnek bizonyul ebben az esetben. A legújabb biofizikai vizsgálatok szerint szerkezeti sajátosságainak köszönhetően a citoszkeleton vagy mikrotubulus kiváló feltételeket nyújt a kvantumholográfia folyamatának fenntartására.
Beszúr mikrotubulus
A citoszkeleton csövét létrehozó polarizált fehérjemolekulák és a csövet kitöltő sejtfolyadék együttes elektrodinamikai kölcsönhatása révén a csőben koherens elektromágneses hullámok kialakulására kerülhet sor, melynek pulzáló jelenléte roppant érzékenységgel ruházhatja fel a hálózatot. Feltételezésem szerint ez a hálózat a kvantumterek anyagi szintű kifejeződéseként holografikus rezonanciát, összehangolódást képezhet a Véda önpulzációjával, ami a rendszer tudatossághoz, Brahman tudat szintjén pedig - a koherens vákuum rendszeren keresztüli áramlásának fenntartásával és észlelésével – a Véda közvetlen tapasztalata állhat elő. Az ilyen tudatállapotot elért egyént nevezzük risinek vagy látónak. A risi állapot kialakulásához fiziológiailag tehát a citoszkeleton hálózat tartós kvantummechanikailag fázis-összehangolódott rendezett együttműködésére van szükség. Ez pedig roppant finomszintű molekuláris átrendeződéseket igényel, amihez feltehetően a DNS – a citoszkeletonok szerkezetét alkotó fehérjéket kódoló anyag, és az általa gerjesztett bifotonok előidézte sejtszerveződés – és a citoszkeleton hálózat kölcsönös együttműködése szükséges. Ugyanis fizikai szennyeződés esetén, azaz ha a citoszeketon cső torzult, akkor a rezonancia nem lesz teljes, s noha a határtalan áramlását észlelhetjük – ehhez ugyanis mint láttuk elegendő lehet a neuronális koherencia - az önmagára irányuló, tökéletesen fázisra zárt Véda dinamikájának és saját szerveződésének megnemnyilvánult megtapasztalására nem kerülhet sor, hisz a még fennálló elhangolódott fázisok miatt a rendszer nyitottnak számít. A risi állapotba került egyén tehát maga lesz a teremtés különböző szerveződéseit fenntartó és kifejező rezgések teljes megélője, az agyagi megnyilvánulásban testet öltött Elv, a pulzáló Véda, a Világegyetemünk együttes megfigyelőértéke, Maharishi védikus szavaival élve a Purushottama. Ahhoz, hogy ez az állapot kialakulhasson a tökéletesen éber tudat, azaz a tiszta tudat fiziológiai jelenlétére van szükség, amit minden TM gyakorló már a meditációja első alkalmával átél, és elérhetővé tesz. A többi már csak a rendszeres gyakorlat és az idő kérdése. Hogy van-e ezután is fejlődés? Nos, a cikken végigvonuló logikát követve a kedves olvasóra bízom a továbbgondolást, de segítségül annyit elmondok, hogy a kvantumkozmológia értelmében a Világegyetem sem egyéb egy hullámfüggvénynél, s mint minden jól viselkedő hullámfüggvény ennek is végtelen sok állapota, ezzel együtt megfigyelője lehet
Beszúr világegyetem háló
Tehát ugyanúgy, ahogy a galaxisokat is vehettük pontértékűnek és a hozzájuk rendelt hullámfüggvénnyel meghatározottnak, ugyanezt a világegyetemekkel is megtehetjük – ezeket hívjuk párhuzamos világegyetemeknek – tehát a tágulás egy világegyetem teljes befogása után tovább folytatódhat (az Elv jóvoltából) a végtelenbe.
A Függelék

Josephson-effektus

Ezt az effektust Brian D. Josephson – maga is TM-Sidhi gyakorló - Nobel-díjas fizikus fedezte fel, melynek segítségével sikerült megépíteni a tudomány által ma ismert legérzékenyebb műszerét, az úgynevezett Szupravezető Kvantuminterferencia Mérőműszert (SQUID). A műszer lényegében egy szupravezető gyűrű (lásd képen) melyet két oldalon két azonos nagyságú úgynevezett Josepshon-rés választ ketté (a neuronok esetén ez a szinaptikus réseknek feletethető meg, a két szupravezető ág pedig az összekapcsolódó neuronok axonjainak). A két ágon folyó áram, pontosabban az ezt képviselő elektronok áramlása a réseken az úgynevezett alagút-effektus révén jut át, majd újraegyesülve adják a tejes áramerősséget. Ha a réseken átjutott két áram fázisban van, akkor maximális áramerősséget mérünk (összeadódó interferencia), míg ha ellentétes fázisokban vannak, akkor kioltják egymást, és az áramerősség nulla lesz. Kioltás esetén a gyűrűn áthaladó mágneses tér (a képen B indukció vektor jelöli) segítségével a résekben az áramot képviselő elektron hullámfüggvényeinek fázisát eltolhatjuk, s ezzel csak részleges kioltást és mérhető áramerősséget generálhatunk. Vagyis kioltó fázisban a műszer roppant kicsiny mágnesességet képes érzékelni. Az agy esetén például csak ilyen műszerrel lehet kimérni az agy keltette roppant kicsiny térerősség értékeket. Érdekeségként jegyzem meg, hogy az agy által a tiszta tudat tapasztalata alatt generált mágneses mező térerősségét csak ezzel a műszerrel lehet kimutatni, s ebből arra is következtethetünk, hogy a neuronháló szintjén ekkor szintén ez az effektus, azaz szupravezetés uralkodik.



http://www.inco.hu/inco0401/transzc/images/cikk_0_img_0.jpg

B Függelék

Holográfia elve

Beszúr hologram
A képen a klasszikus hologram elkészítésének elvét látjuk. A baloldalról érkező lézernyalábot lencse segítségével kiszélesítjük és a fotólemezre irányítjuk. Ezzel egyidőben a lézernyaláb jobboldalon beérkező ágával megvilágítjuk a fotózásra kerülő tárgyat, jelen esetben egy almát. Az alma felszínéről visszaverőd fénysugarak fázistorzuláson esnek át, azaz többé már nem lesznek fáziskoherenciában, mint a kiindulásnál. Ezt a visszaverődő fázistorzult hullámformát tárgyhullámnak nevezzük, ami interferál a fotólemez előtt a torzulatlan lézernyalábbal vagy referenciahullámmal. A fotólemez a két hullámforma interferenciájából létrejött sötét és fehér csíkok sorozatából álló mintázatot rögzíti, ami így néz ki közelről:
Beszúr hologram01
Az előhívott fotólemezen tehát a két hullámminta együttes információja tárolódott. Ezt hívjuk hologramnak (a görög holos szóból, mely teljest jelent). Képletesen ezt így is írhatjuk: hologram = tárgyhullám + lézerhullám. Ha most a hologram fotólemezét ugyanabból a szögből megvilágítjuk a lézernyalábbal, akkor a fotólemezen, mint optikai rácson áthaladva és torzulva a tárgyhullám fázistorzult mintáját kapjuk vissza, amit szemünkkel az eredeti tárgy hullámtereként fogunk érzékelni, ami a fotólemez mögötti valósnak tűnő látványához vezet. Ezt a folyamatot képletesen így írhatjuk le: (tárgyhullám + lézerhullám) – lézerhullám = tárgyhullám. Ennek a fordítottja is igaz, azaz ha a tárgyhullámot bocsátjuk a kész hologram lemezre, akkor pedig a lézernyalábot kapjuk vissza. Így lehet a legolcsóbban lézerhez jutni. Valamint ha a kvantumterek és azok gerjesztései is holografikusan szervezettek, akkor elképzelhető, hogy a TM nem más, mint az agy sajátrezgéseinek, azaz kvantum-tárgyhullámának előállítása, ami a terek holografikus szerveződésével kölcsönhatva (holografikus fázisra zárás) a vákuumhoz, azaz a koherens vagy fáziskorrelált állapothoz vezet (lásd az egységtudat részben)! A látás agytevékenységéről már kiderült (ami a fotontérrel kapcsolatos), hogy holografikusan lezajló folyamat, ami az előbbi feltevésünk helyességének irányába mutat.

Kvantumholográfia

A Kvantumholográfia valójában a fentebb leírt klasszikus Gábor Dénes által felfedezett holografikus elv kiterjesztése a Schrödinger-féle hullámfüggvényekre. Ennek további finomítása a sugárzó/elnyelő kölcsönhatásokat leíró jelenségek holografikus értelmezése, mely – a kvantumtérelmélet szemszögéből - a vákuum virtuális rezgéseire, illetve a kvantumterek kölcsönhatásaira is alkalmazható.



 http://alternativgyogyaszat.network.hu/video/klubvideok/meditacio_kezdoknek


Ha meg akarod tudni, hogy milyen ISTENI parancs a magyarság alapja, hallgasd végig sorban Villás Béla videóit:
http://www.youtube.com/watch?v=ApFaTkhAebQ&feature=player_detailpage



6. Dr. Budai László Károly: Germán Gyógytudomány videók:




Elérhetőségeim: Lakás: Győrben. Tel.:+3630/4847121 Skype:szabaditibor7 ,











http://www.youtube.com/watch?v=7aMLiGO2eqA&feature=player_detailpage#t=34s


































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése